Google Earth Engine Basis

Google

Google

In de cursus Google Earth Engine basis leert de cursist werken met dit cloud-gebaseerd platform voor ruimtelijke analyses waarmee satellietbeelden van onze planeet kunnen gevisualiseerd en ge-analyseerd. De cursist krijgt een overzicht van de mogelijkheden van google earth engine en leert werken met de satelliet beelden.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot Google Earth Engine

In de fascinerende wereld van geo-informatie en geodata-analyse, neemt Google Earth Engine (GEE) een voortrekkersrol in. Het platform, dat zowel krachtig als toegankelijk is, biedt iedereen met interesse in het milieu, duurzaamheid, en de dynamische aard van onze planeet, een ongeƫvenaard vermogen om grote hoeveelheden gegevens te analyseren. Google Earth Engine, ontworpen om complexe geospatiale analyses te vereenvoudigen en te versnellen, stelt gebruikers in staat om de gezondheid van onze planeet op ongekende schaal te monitoren en te evalueren.

Van het bestuderen van deforestatie en waterbeheer tot het analyseren van stedelijke expansie en klimaatverandering, GEE biedt een schat aan toepassingen voor onderzoekers, beleidsmakers, en enthousiastelingen over de hele wereld. Het platform onderscheidt zich door de combinatie van een uitgebreide catalogus van satellietbeelden en geospatiale datasets met krachtige analysemogelijkheden. Dit maakt het mogelijk om veranderingen, trends, en verschillen op het aardoppervlak nauwkeurig in kaart te brengen.

Het gebruik van GEE vereist een basisbegrip van JavaScript, de taal die het mogelijk maakt om de rijke datasets en analytische functies van het platform te benutten. Echter, het platform is ontworpen met het oog op toegankelijkheid, zodat ook beginners met begeleiding en oefening effectief aan de slag kunnen.

Bij Geo-ICT zijn we trots op het aanbieden van een Cursus Google Earth Engine Basis die niet alleen de technische kennis en vaardigheden biedt om met GEE te werken, maar je ook inspireert om de mogelijkheden van dit platform volledig te benutten. Onze cursus, geleid door experts in het veld, richt zich op praktische toepassingen en biedt een solide fundament voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in het verkennen van de wereld van geodata-analyse.

Waarom is Google Earth Engine zo revolutionair? Het biedt ongekende toegang tot planetaire-schaalanalyses, waarbij gebruikers grote datasets kunnen verwerken en analyseren zonder de noodzaak voor krachtige computers of uitgebreide lokale datasets. Dit democratiseert de toegang tot geavanceerde geospatiale analyses en opent deuren voor innovatief onderzoek en praktische toepassingen in diverse sectoren, van milieuwetenschap tot stedelijke planning.

Wil je na deze cursus meer leren over Google Earth Engine? Dan kan je ook nog onze cursus Google Earth Engine Gevorderd volgen.

Wat is Google Earth Engine?

Google Earth Engine (GEE) is niet zomaar een platform; het is een revolutionaire tool die de manier waarop we naar onze planeet kijken en ermee omgaan, transformeert. In de kern is GEE een cloud-gebaseerd platform dat wetenschappers, onderzoekers en liefhebbers van geo-informatie in staat stelt om planetaire-schaalanalyses uit te voeren met een ongekende snelheid en complexiteit. Maar wat maakt GEE zo uniek en waardevol?

 • Toegankelijkheid van Grote Datasets: GEE geeft toegang tot een ongekende hoeveelheid satellietbeelden en geospatiale data, die teruggaat tot meer dan drie decennia. Dit stelt gebruikers in staat om veranderingen over lange periodes te observeren en analyseren.
 • Krachtige Analytische Tools: Het platform is uitgerust met krachtige tools voor gegevensanalyse, waarmee gebruikers complexe geospatiale analyses kunnen uitvoeren zonder geavanceerde programmeervaardigheden.
 • Real-time Gegevensverwerking: Dankzij de cloud-gebaseerde aard van GEE kunnen analyses in real-time worden uitgevoerd, wat essentieel is voor tijdgevoelige toepassingen zoals natuurrampbeheer en milieu-monitoring.

Wat onderscheidt GEE verder van andere geospatiale platforms?

 • Schaalbaarheid: Ongeacht de omvang van je project, GEE biedt de rekenkracht om grote hoeveelheden gegevens snel te verwerken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en analyse die voorheen ondenkbaar waren.
 • Veelzijdigheid: Of je nu interesse hebt in het volgen van ontbossing, het analyseren van stedelijke groei, of het bestuderen van de effecten van klimaatverandering, GEE heeft de data en tools die je nodig hebt.

Bij Geo-ICT begrijpen we de kracht en het potentieel van Google Earth Engine. Onze Cursus Google Earth Engine Basis is ontworpen om jou een grondig begrip te geven van wat GEE te bieden heeft en hoe je het kunt gebruiken om jouw projecten en onderzoek naar een hoger niveau te tillen. Je leert niet alleen de ins en outs van het platform, maar ook hoe je de rijke datasets en analytische functies van GEE effectief kunt inzetten.

De Basis van Ruimtelijke Analyse

De kern van het werken met Google Earth Engine (GEE) is het begrijpen van ruimtelijke analyse. Deze basis legt het fundament voor alles wat je kunt doen met dit krachtige platform. Ruimtelijke analyse stelt ons in staat om gegevens die aan specifieke locaties zijn gekoppeld, te onderzoeken en te interpreteren, wat essentieel is voor een breed scala aan toepassingen, van milieubescherming tot stedelijke planning. Maar wat zijn de basisprincipes die je moet kennen om effectief gebruik te maken van GEE?

 • Satellietbeelden en Geodata: GEE biedt toegang tot een enorme bibliotheek van satellietbeelden en andere geospatiale datasets. Deze gegevens zijn cruciaal voor het observeren van veranderingen op het aardoppervlak over tijd.
 • Spectrale Banden: Begrijpen hoe je werkt met verschillende spectrale banden van satellietbeelden is fundamenteel. Elke band kan verschillende aspecten van het aardoppervlak onthullen, zoals vegetatie, waterlichamen, of stedelijke gebieden.
 • Analyseren van Satellietbeelden: Het analyseren van deze beelden gaat verder dan alleen kijken. Het gaat om het interpreteren van de gegevens, het herkennen van patronen, en het begrijpen van de veranderingen die plaatsvinden.

Hier zijn enkele concrete stappen die je zult leren in onze Cursus Google Earth Engine Basis bij Geo-ICT:

 1. Werken met Spectrale Banden: Leer hoe je verschillende banden kunt gebruiken voor specifieke analyses, zoals vegetatie-indexen of waterdetectie.
 2. Analyseren van Satellietbeelden: Ontwikkel vaardigheden om complexe analyses uit te voeren, zoals het detecteren van landgebruik veranderingen of het volgen van ontbossing.
 3. Datavisualisatie Technieken: Ontdek hoe je jouw analyseresultaten kunt visualiseren met technieken zoals natuurlijke kleur visualisatie of valse kleur bandcombinaties, waardoor de interpretatie van gegevens toegankelijker wordt.

Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je deze basisbeginselen van ruimtelijke analyse onder de knie krijgt door een combinatie van theorie en praktijk. Onze cursus leidt je door de stappen van het verzamelen en voorbereiden van gegevens, het uitvoeren van analyses, tot het visualiseren van je resultaten.

Door de basis van ruimtelijke analyse te begrijpen, ontgrendel je het volle potentieel van Google Earth Engine, waardoor je in staat bent om diepgaande inzichten te verkrijgen over onze wereld. Of je nu een onderzoeker bent, een beleidsmaker, of gewoon iemand met een passie voor de planeet, bij Geo-ICT krijg je de kennis en vaardigheden om een verschil te maken met geodata.

Wat Je Zult Leren in de Cursus Google Earth Engine Basis

Basisbeginselen en JavaScript

Om volledig gebruik te kunnen maken van Google Earth Engine (GEE), is een begrip van JavaScript essentieel. JavaScript is de programmeertaal die GEE drijft, waardoor je toegang krijgt tot en controle hebt over de krachtige analysemogelijkheden van het platform. Dit betekent niet dat je een expert moet zijn om te beginnen, maar een basiskennis van JavaScript kan je helpen om het meeste uit GEE te halen.

Waarom JavaScript? Het is de lijm die GEE’s data en jouw analytische doelen aan elkaar verbindt. Met JavaScript kun je:

 • Scripts schrijven om geospatiale gegevens te verwerken en analyseren.
 • Functies definiĆ«ren om herhaalbare taken te automatiseren.
 • Interactieve kaarten creĆ«ren om je analyses visueel weer te geven.

In onze Cursus Google Earth Engine Basis bij Geo-ICT, richten we ons op het toegankelijk maken van JavaScript voor beginners, met de volgende kernpunten:

 1. Basis Syntax: Leer de fundamentele bouwstenen van JavaScript, zoals variabelen, lussen, en functies.
 2. Werken met GEE API: Verken hoe je de uitgebreide bibliotheek van GEE objecten en methoden kunt benutten om je analyses uit te voeren.
 3. Visualisatie: Ontdek hoe je resultaten visueel kunt maken, wat cruciaal is voor het interpreteren en delen van je bevindingen.

Door deze vaardigheden te ontwikkelen, ben je in staat om:

 • Geavanceerde analyses uit te voeren: Met een solide basis in JavaScript kun je complexe geospatiale analyses uitvoeren, van eenvoudige berekeningen tot geavanceerde beeldverwerkingstechnieken.
 • EfficiĆ«nt problemen oplossen: Begrijpen hoe scripts werken en hoe je fouten kunt opsporen, maakt je analyseproces vlotter en efficiĆ«nter.
 • Aangepaste tools bouwen: CreĆ«er tools die specifiek zijn afgestemd op jouw onderzoeksbehoeften, van dataverzameling tot eindvisualisatie.

Dompel jezelf onder in de wereld van geodata-analyse met Geo-ICT en ontdek hoe je met de basisbeginselen van JavaScript en GEE krachtige inzichten kunt ontgrendelen. Laten we samen de grenzen van wat mogelijk is met geo-informatie verleggen.

Geavanceerde Analyse en Visualisatietechnieken

Na het leggen van een solide fundament in de basis van ruimtelijke analyse en JavaScript, ben je klaar om de diepere wateren van geavanceerde analyse en visualisatietechnieken in Google Earth Engine (GEE) te verkennen. Deze technieken zijn essentieel voor het ontsluiten van de volle potentie van GEE, waardoor je complexe geospatiale vragen kunt beantwoorden en jouw bevindingen op overtuigende wijze kunt presenteren.

Wat maakt een analyse geavanceerd? Het gaat verder dan de basis door het integreren van:

 • Complexe algoritmes: Het toepassen van machine learning of het uitvoeren van tijdreeksanalyses om trends en patronen over tijd te identificeren.
 • Grootschalige gegevensverwerking: Het efficiĆ«nt manipuleren en analyseren van grote datasets om significante geospatiale inzichten te verkrijgen.

Voor de visualisatieaspecten, het gaat niet alleen om het tonen van data, maar om het vertellen van een verhaal. Enkele geavanceerde visualisatietechnieken zijn:

 • Dynamische visualisaties: CreĆ«ren van interactieve kaarten en animaties die veranderingen over tijd illustreren.
 • Complex datalayering: Het gelaagd presenteren van verschillende datasets op Ć©Ć©n kaart om diepgaande analyses te ondersteunen.

In onze Cursus Google Earth Engine Basis bij Geo-ICT, leer je hoe je deze geavanceerde technieken kunt toepassen, inclusief:

 • Cloudless Composities maken: Ontdek hoe je beelden kunt samenstellen vrij van wolken voor een heldere visualisatie van het aardoppervlak.
 • Werken met Spectrale Banden: Gebruik geavanceerde technieken voor het analyseren van specifieke kenmerken, zoals vegetatiegezondheid of waterkwaliteit, met behulp van specifieke spectrale banden.
 • Datavisualisatie Technieken: Leer hoe je jouw gegevens kunt omzetten in visueel aantrekkelijke kaarten die zowel informatief als overtuigend zijn, met technieken zoals natuurlijke kleurvisualisatie en valse kleur bandcombinaties.

Deze geavanceerde tools en technieken stellen je in staat om:

 • Diepgaande Inzichten te Verkrijgen: Door de grenzen van traditionele geospatiale analyses te verleggen, kun je complexe milieu- en maatschappelijke vraagstukken ontrafelen.
 • Invloedrijke Visualisaties te CreĆ«ren: Produceer kaarten en animaties die jouw bevindingen op een duidelijke en aantrekkelijke manier communiceren naar een breed publiek.

Bij Geo-ICT geloven we dat iedereen, ongeacht hun technische achtergrond, de vaardigheden kan ontwikkelen om geavanceerde analyses en visualisaties te creƫren met GEE.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Google Earth Engine Basis?

Bij Geo-ICT bieden we een unieke Cursus Google Earth Engine Basis aan, ontworpen om zowel beginners als gevorderden te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om het maximale uit dit krachtige platform te halen. Maar waarom zou je specifiek voor onze cursus kiezen? Hier zijn enkele redenen die Geo-ICT onderscheiden van andere aanbieders:

 • Diepgaande Kennis en Ervaring: Onze cursus wordt geleid door deskundige instructeurs met jarenlange ervaring in geo-informatie en geavanceerde analyses. Zij brengen niet alleen hun uitgebreide kennis over, maar ook hun passie voor het vakgebied.
 • Praktijkgerichte Benadering: Wij geloven dat leren door te doen de beste manier is om complexe concepten te begrijpen. Onze cursus bevat daarom tal van praktische oefeningen die je direct toepast op real-world scenario’s.

Enkele unieke voordelen van onze cursus zijn:

 • Toegang tot de nieuwste tools en technieken: Blijf voorop lopen in het vakgebied met de meest actuele kennis over GEE en de laatste ontwikkelingen in geo-informatie analyse.
 • Persoonlijke begeleiding: Onze cursusgroottes zijn beperkt, waardoor we elke cursist persoonlijke aandacht en ondersteuning kunnen bieden.

Door te kiezen voor Geo-ICT, kies je niet alleen voor een cursus die je voorziet van de technische vaardigheden om analyses uit te voeren met Google Earth Engine. Je kiest ook voor een ervaring die je inspireert en je voorbereidt om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Of je nu je carriĆØre in geo-informatie wilt beginnen, verdiepen, of een nieuwe richting wilt inslaan, onze cursus biedt de basis die je nodig hebt om te slagen.

Wat mag je verwachten?

 • Een stevige fundering: We zorgen ervoor dat je de basis van GEE en ruimtelijke analyse grondig begrijpt.
 • Geavanceerde vaardigheden: Naast de basis, leer je geavanceerde technieken die je analyses naar een hoger niveau tillen.
 • Inspiratie en motivatie: Onze cursus is niet alleen educatief, maar ook inspirerend, ontworpen om je te motiveren en je passie voor geo-informatie aan te wakkeren.

Kies voor de Cursus Google Earth Engine Basis bij Geo-ICT, en ontdek hoe je met geo-informatie een verschil kunt maken in de wereld. Sta aan de vooravond van nieuwe ontdekkingen en technologische vooruitgang met de kennis en vaardigheden die je bij ons opdoet.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1195,- Excl. btw

  ā‚¬1195,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1: GEE Overzicht

  Op deze eerste dag komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Inleiding tot GEE
  • Registratie en toegang
  • Overzicht van de Code Editor tool\
  • Overzicht van de Geospatiale Data Catalogus (werken met optische data – Landsat, Sentinel-2, MODIS)
  • Voorbeelden van geĆÆmplementeerde projecten en algoritmes gebaseerd op het GEE platform

  Dag 2:

  Op de tweede cursusdag gaan we aan de slag met:

  • Basisbeginselen van JavaScript
  • Data zoeken en filteren (voorbeelden van Landsat-8 en Sentinel-2)
  • Werken met spectrale banden van afbeeldingen
  • Het maken van een cloudless compositie
  • Datavisualisatie (natuurlijke kleur, valse kleur bandcombinaties)
  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist heeft Google Earth Engine Basis kennis
  • De cursist kan zelfstandig door de database navigeren
  • De cursist weet waar oplossingen te vinden zijn om script-errors te verhelpen
  • De cursist kan de sterke kanten van GEE benoemen ten opzichte van andere software
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Google Earth Engine

  In deze cursus leer je het cloud-gebaseerde platform Google Earth Engine gebruiken voor ruimtelijke analyses en visualisaties, met nadruk op JavaScript en Python.

  Ja, de cursus is ontworpen voor zowel beginners als ervaren professionals die hun vaardigheden in geo-software en -technieken willen uitbreiden.

  De cursus duurt twee dagen en kost ā‚¬1195,- exclusief btw.

  Ja, na succesvolle afronding ontvang je een deelnamecertificaat van Geo-ICT Training Center, erkend door de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO).

  Deze cursus biedt een solide basis en is een waardevolle stap in je carriĆØre in de geosector, zowel voor starters als ervaren professionals.

  Ja, je kunt de cursus ook online bijwonen via google meet.

  Basiskennis van programmeren is aanbevolen, maar niet vereist. De cursus is toegankelijk voor een breed publiek.

  De cursus bestaat uit twee dagen. Dag 1 richt zich op de Google Earth Engine API en JavaScript, inclusief werken met de public data catalogus en visualisaties maken. Dag 2 verdiept zich in Python en GEE, met praktische oefeningen.

  Je leert efficiƫnt werken met Google Earth Engine, navigeren door de database, script-errors oplossen en de sterke punten van GEE ten opzichte van andere software benoemen.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen via e-mail.