Google BigQuery en QGIS

Google

Google

In deze cursus leert u opgaan met Google BigQuery en het opslaan en verwerken van geodata daarin.

Cursusduur: 3 dagen
0
0

Gegeven door:

Introductie tot Data-Analyse en Geografische Informatie Systemen

In een wereld waarin data exponentieel groeit, is het vermogen om deze te analyseren en inzichten te extraheren essentieel geworden. Data-analyse stelt ons in staat om patronen te ontdekken, beslissingen te onderbouwen en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Vooral in combinatie met Geografische Informatie Systemen (GIS), opent data-analyse een nieuwe dimensie van begrip. GIS integreert hardware, software en data voor het vastleggen, beheren, analyseren en weergeven van allerlei geografische informatie. Samen vormen data-analyse en GIS een krachtige toolkit voor het oplossen van complexe problemen in diverse domeinen, van milieubeheer en stadsplanning tot volksgezondheid en marketing.

Geo-informatie speelt een cruciale rol in deze synergie. Door de locatie als een verbindende draad te gebruiken, helpt GIS ons niet alleen de ā€˜waarā€™ vraag te beantwoorden, maar ook de ā€˜waaromā€™ en ā€˜hoeā€™. Het gaat verder dan traditionele datavisualisatie door ruimtelijke patronen en relaties bloot te leggen die anders verborgen zouden blijven. Of het nu gaat om het volgen van de verspreiding van een ziekte, het optimaliseren van logistieke routes, of het voorspellen van vastgoedtrends, de integratie van geo-data in analyseprocessen biedt unieke inzichten die besluitvorming kunnen transformeren.

De cursus Google BigQuery en QGIS bij Geo-ICT is een poort naar deze fascinerende wereld. Google BigQuery, een enterprise data warehouse, biedt ongekende snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit voor big data-analyse. In combinatie met QGIS, een open-source GIS-programma, stelt deze cursus je in staat om krachtige data-analyse te verrichten en complexe geo-informatievraagstukken te ontrafelen. Deze tools, samen met de Google Cloud-platformservices, bieden een robuuste omgeving voor het analyseren, interpreteren en visualiseren van gegevens op manieren die traditionele benaderingen ver overstijgen.

Door deel te nemen aan deze cursus ontwikkel je niet alleen vaardigheden in data-analyse en GIS, maar krijg je ook inzicht in hoe je BigData-query’s kunt uitvoeren, geodata kunt visualiseren en integreren in QGIS, en Google Cloud-services kunt benutten voor het beheren van datasets. Het is een uitnodiging om je aan te sluiten bij de voorhoede van technologische innovatie, waar geo-informatie de sleutel is tot het ontsluiten van de verhalen die onze data ons te vertellen hebben.

In deze cursus kan je oefenen met de demogegevens met je eigen Google Cloud-account of een trial account. Je hebt geen voorafgaande kennis van Google Cloud Platform nodig. Een vereiste voor deze cursus is wel dat je enige ervaring hebt met databases, en kennis hebt van de SQL Query-taal. Onze Cursus SQL Basis is bijvoorbeeld een goede voorbereiding.

Het belang van Data-Analyse in de moderne wereld

In onze hedendaagse samenleving, waarin data het nieuwe goud is, speelt data-analyse een cruciale rol. Het vermogen om uit grote hoeveelheden gegevens waardevolle inzichten te verkrijgen, is van onschatbare waarde geworden voor bedrijven, overheden en non-profitorganisaties. De impact van data-analyse reikt ver en breed, met toepassingen die elke sector van de economie en elk aspect van ons leven raken. Hieronder verkennen we enkele sleutelgebieden waarin data-analyse een revolutionaire kracht is:

 • Voorspellende Analyse: Door historische data te analyseren, kunnen organisaties toekomstige trends en gedragingen voorspellen. Dit is essentieel in sectoren zoals financiĆ«n, marketing, en volksgezondheid.
 • Besluitvorming: Data-analyse biedt de grondslag voor datagestuurde besluitvorming, waardoor bedrijven strategieĆ«n kunnen optimaliseren en risico’s kunnen minimaliseren.
 • Klantinzichten: Het begrijpen van klantvoorkeuren en -gedragingen stelt bedrijven in staat om hun producten en diensten te personaliseren, wat leidt tot een betere klanttevredenheid en loyaliteit.

Door deze gebieden heen speelt geo-informatie een versterkende rol, door een ruimtelijke dimensie toe te voegen aan de data-analyse. Het begrijpen van de geografische component van data kan helpen bij:

 • Locatiegebaseerde Marketing: Bedrijven kunnen gerichte marketingstrategieĆ«n ontwikkelen op basis van de geografische locatie van klanten.
 • Ruimtelijke Planning: Overheden en planners kunnen effectievere stedelijke en regionale ontwikkelingsplannen maken door geodata-analyse.
 • Milieubewaking: Het volgen van milieuveranderingen en het beoordelen van de impact van menselijke activiteiten wordt vergemakkelijkt door GIS en geodata.

Het is duidelijk dat de vaardigheden om data te analyseren en geo-informatie te interpreteren niet alleen waardevol maar essentieel zijn in onze snel veranderende wereld. De cursus Google BigQuery en QGIS bij Geo-ICT biedt je de mogelijkheid om deze vaardigheden onder de knie te krijgen, je inzetbaarheid te vergroten, en een bijdrage te leveren aan datagestuurde oplossingen voor complexe uitdagingen.

Door het volgen van deze cursus word je niet alleen vaardig in het werken met geavanceerde tools voor data-analyse en GIS, maar krijg je ook een dieper inzicht in hoe je data kunt omzetten in inzichten die de besluitvorming kunnen sturen en verbeteren. In een wereld die steeds meer afhankelijk is van big data, zetten deze vaardigheden jou op het voorfront van de technologische vooruitgang.

De rol van Geografische Informatie Systemen (GIS) in Data-Analyse

Geografische Informatie Systemen (GIS) zijn een essentieel onderdeel van moderne data-analyse, vooral wanneer de ruimtelijke dimensie een sleutelrol speelt. GIS stelt ons in staat om niet alleen waar iets gebeurt te begrijpen, maar ook waarom het daar gebeurt. Dit ruimtelijke bewustzijn is cruciaal in een breed scala aan toepassingen, van stedelijke planning tot milieubeheer en van volksgezondheid tot marketingstrategieƫn. Hier zijn enkele manieren waarop GIS de data-analyse verrijkt:

 • Ruimtelijke Patronen Ontdekken: GIS helpt bij het identificeren van geografische patronen en trends die in gewone datasets over het hoofd gezien zouden kunnen worden.
 • Betere Besluitvorming: Door de integratie van ruimtelijke data kunnen beslissingen worden genomen met een vollediger begrip van de geografische context.
 • EfficiĆ«ntie in Resource Management: GIS wordt gebruikt voor het optimaliseren van routes, het beheren van natuurlijke hulpbronnen, en het plannen van stedelijke ontwikkeling, wat leidt tot efficiĆ«nter resourcebeheer.

Een diepere duik in de wereld van GIS en data-analyse toont aan dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Enkele specifieke voorbeelden van de impact van GIS in verschillende sectoren omvatten:

 • Natuurbehoud: GIS-technologieĆ«n maken het mogelijk om bedreigde habitats te monitoren en te beschermen door veranderingen in landgebruik en klimaatpatronen te analyseren.
 • Openbaar Bestuur: Overheden gebruiken GIS voor het plannen van infrastructuur, het beheer van openbare veiligheid, en zelfs bij het ontwikkelen van beleid door demografische en socio-economische data te integreren.
 • Gezondheidszorg: In de volksgezondheid worden GIS-toepassingen gebruikt voor het in kaart brengen van de verspreiding van ziekten en het plannen van gezondheidsdiensten om gemeenschappen beter te kunnen dienen.

De cursus Google BigQuery en QGIS aangeboden door Geo-ICT is specifiek ontworpen om je niet alleen vaardig te maken in de basisprincipes van GIS, maar ook om je te leren hoe deze technologieĆ«n kunnen worden geĆÆntegreerd met krachtige data-analyse tools zoals Google BigQuery. Dit biedt een unieke kans om geodata-analyse naar een hoger niveau te tillen, door inzichten te ontsluiten die kunnen helpen bij het vormgeven van een duurzamere en efficiĆ«ntere toekomst.

Wat je Zult Leren in de Cursus Google BigQuery en QGIS

BigQuery voor Efficiƫnte Data-Analyse

In het hart van de moderne data-analyse staat BigQuery, Google’s enterprise data warehouse, dat speciaal is ontworpen voor de verwerking van big data. Deze krachtige tool maakt snelle SQL-query’s mogelijk over enorme datasets, waardoor organisaties efficiĆ«nter dan ooit tevoren inzichten kunnen ontgrendelen. BigQuery is niet alleen razendsnel, maar ook schaalbaar en kosteneffectief, waardoor het een onmisbaar instrument is voor iedereen die met grote hoeveelheden gegevens werkt.

Wat BigQuery zo bijzonder maakt, is de combinatie van snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken die het tot een essentiƫle tool voor data-analisten en bedrijven maken:

 • Serverloos: BigQuery vereist geen serverbeheer of installatie, waardoor je je volledig kunt concentreren op data-analyse zonder je zorgen te maken over onderliggende infrastructuur.
 • Realtime Analyse: Het biedt de mogelijkheid om real-time data-analyse uit te voeren, wat cruciaal is in een wereld waar snelle besluitvorming een competitief voordeel kan bieden.
 • Schaalbaarheid: BigQuery kan naadloos schalen om te voldoen aan de behoeften van zowel kleine als grote datasets, zonder dat voorafgaande schattingen van de databasegrootte nodig zijn.

Een ander belangrijk aspect van BigQuery is de integratie met andere Google Cloud-platformdiensten, zoals Google Cloud Storage en Google Data Studio, waardoor gebruikers een complete suite van tools tot hun beschikking hebben voor het verzamelen, analyseren en visualiseren van data. Deze integratie biedt een robuuste omgeving voor het ontwikkelen van datagestuurde oplossingen die kunnen helpen bij het oplossen van complexe zakelijke uitdagingen.

Voor professionals die zich willen verdiepen in de wereld van data-analyse en geodata, biedt de cursus Google BigQuery en QGIS bij Geo-ICT een unieke kans om deze geavanceerde toolset te leren kennen en te beheersen. De cursus behandelt niet alleen de basisprincipes van het werken met BigQuery, maar biedt ook praktische ervaring met het toepassen ervan op geografische data-analyseprojecten. Dit betekent dat je niet alleen leert over de technische aspecten van BigQuery, maar ook over hoe je deze kennis kunt toepassen om inzichten te extraheren uit geo-informatie, wat essentieel is in tal van sectoren, van stedelijke planning tot milieubeheer.

Door deel te nemen aan deze cursus krijg je de vaardigheden en het vertrouwen om big data-projecten aan te pakken en waardevolle inzichten uit complexe datasets te halen, gebruikmakend van zowel traditionele data-analysetechnieken als geavanceerde GIS-toepassingen. Dit maakt je niet alleen een expert in data-analyse, maar ook een pionier in het toepassen van deze technologieƫn in de context van geodata.

Geavanceerde GIS-technieken met QGIS

QGIS, of Quantum GIS, staat centraal in de wereld van geografische informatiesystemen (GIS), als een krachtige, open-source software die een breed scala aan geavanceerde GIS-technieken toegankelijk maakt. Of je nu een beginner bent in de wereld van geo-informatie of een ervaren professional, QGIS biedt de tools die je nodig hebt om complexe geodata-analyse en visualisatieprojecten uit te voeren.

Enkele van de geavanceerde functies die QGIS biedt, zijn:

 • Ruimtelijke Analyse: QGIS maakt diepgaande ruimtelijke analyses mogelijk, waaronder bufferanalyse, ruimtelijke joins, en netwerkanalyse.
 • Data Visualisatie: Het biedt geavanceerde visualisatietools, zoals thematische kaarten en 3D-visualisaties, die essentieel zijn voor het effectief communiceren van geografische informatie.
 • Data Management: Met QGIS kun je gegevens beheren en bewerken vanuit verschillende bronnen, waardoor het een flexibele tool is voor projecten die diverse datasets bevatten.

De integratie van QGIS met BigQuery versterkt de capaciteit voor data-analyse door de kracht van big data te combineren met de precisie van geografische analyse. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor:

 • Het analyseren van grote datasets: De combinatie maakt het mogelijk om grote volumes aan geo-gelabelde data efficiĆ«nt te analyseren.
 • Het maken van complexe ruimtelijke queries: Gebruikers kunnen geavanceerde ruimtelijke vragen stellen en ontvangen nauwkeurige, datagedreven antwoorden.
 • Het visualiseren van geografische patronen: Door big data te integreren met GIS, kunnen gebruikers complexe geografische patronen en relaties op nieuwe manieren visualiseren.

De cursus Google BigQuery en QGIS bij Geo-ICT is speciaal ontworpen om je niet alleen de technische vaardigheden te leren die nodig zijn om deze tools te gebruiken, maar ook om je te laten zien hoe je deze kunt toepassen om real-world problemen op te lossen. Dit omvat een hands-on benadering waarbij je leert hoe je data kunt inladen in BigQuery, analyses kunt uitvoeren met behulp van SQL, en vervolgens de resultaten kunt visualiseren en interpreteren met QGIS.

Door deze cursus te volgen, ontwikkel je een diep begrip van zowel de theorie als de praktijk van geavanceerde GIS-technieken, waardoor je in staat bent om geodata niet alleen te analyseren, maar ook te transformeren in inzichtelijke en actiegerichte informatie. Dit maakt je een waardevolle speler in elk veld dat afhankelijk is van geografische informatie, van stedelijke planning en milieubeheer tot transportlogistiek en meer.

Integratie van Google Cloud Services in je Data-Analyse Workflow

De kracht van data-analyse wordt exponentieel versterkt wanneer het gecombineerd wordt met de geavanceerde mogelijkheden van Google Cloud Services. Deze suite van cloud-gebaseerde diensten biedt een robuuste infrastructuur voor het verzamelen, opslaan, analyseren en visualiseren van data op schaal. Door Google Cloud Services in je data-analyse workflow te integreren, kun je profiteren van een ongeƫvenaarde flexibiliteit en efficiƫntie. Dit zijn enkele van de voordelen:

 • Schaalbaarheid: Google Cloud Services bieden de mogelijkheid om resources dynamisch aan te passen aan de behoeften van je project, wat betekent dat je kunt opschalen of afschalen zonder voorafgaande investeringen in hardware.
 • Veiligheid: Gegevensbeveiliging is een topprioriteit binnen het Google Cloud-platform, dat geavanceerde beveiligingsfuncties biedt om je data te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en cyberdreigingen.
 • Samenwerking: Deze diensten bevorderen samenwerking tussen teams door gemakkelijke toegang tot datasets en analysetools, waardoor de efficiĆ«ntie en productiviteit worden verhoogd.

Enkele specifieke Google Cloud Services die bijzonder nuttig zijn voor data-analyse omvatten:

 • Google Cloud Storage: Voor het efficiĆ«nt opslaan van grote hoeveelheden data, met de flexibiliteit om data toegankelijk te maken voor analyse zonder significante vertragingen.
 • Google BigQuery: Een serverloze, highly scalable data warehouse dat snelle SQL-query’s mogelijk maakt over gigantische datasets, waardoor je real-time inzichten kunt verkrijgen.
 • Google Data Studio: Voor het creĆ«ren van interactieve dashboards en rapporten die de resultaten van je analyses op een duidelijke en overtuigende manier presenteren.

De cursus Google BigQuery en QGIS bij Geo-ICT behandelt niet alleen de individuele componenten van Google Cloud Services, maar ook hoe je deze diensten kunt integreren in een samenhangende workflow voor data-analyse. Je leert hoe je data efficiƫnt kunt opslaan en beheren met Google Cloud Storage, hoe je complexe analyses kunt uitvoeren met BigQuery, en hoe je de resultaten kunt visualiseren en delen met Data Studio.

Deze integratie biedt een krachtig platform voor iedereen die betrokken is bij data-analyse en geodata. Of je nu werkt aan projecten in stedelijke planning, milieubeheer, of marktonderzoek, de kennis en vaardigheden die je opdoet door deze cursus zullen je in staat stellen om de volledige potentie van je data te benutten en geĆÆnformeerde, datagedreven beslissingen te nemen.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Google BigQuery en QGIS?

Het kiezen van de juiste cursus voor jouw professionele ontwikkeling is een belangrijke beslissing. Onze cursus Google BigQuery en QGIS onderscheidt zich door een unieke combinatie van factoren die gericht zijn op het maximaliseren van jouw leerervaring en het uitbreiden van je carriĆØremogelijkheden. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de juiste keuze is voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in geodata-analyse en het werken met geavanceerde GIS-technologieĆ«n:

 • Expert Docenten: Onze instructeurs zijn niet alleen deskundigen in hun vakgebied, maar hebben ook een diepe passie voor onderwijs en het delen van kennis. Ze brengen een schat aan praktijkervaring mee die ervoor zorgt dat de lesstof zowel relevant als direct toepasbaar is.
 • Praktijkgerichte Leerbenadering: Wij geloven sterk in leren door doen. Onze cursus biedt daarom tal van praktische oefeningen en projecten die je de kans geven om de theorie in praktijk te brengen en echte problemen op te lossen met de tools die je leert.

Enkele van de unieke voordelen van onze cursus zijn:

 • Toegang tot de nieuwste TechnologieĆ«n: We zorgen ervoor dat je werkt met de meest actuele versies van Google BigQuery en QGIS, zodat je ervaring opdoet met de tools die momenteel in de industrie worden gebruikt.
 • Persoonlijke Begeleiding: Elke cursist krijgt persoonlijke aandacht en begeleiding, zodat je optimaal kunt profiteren van je leerervaring en je volledige potentieel kunt bereiken.

De cursus is niet alleen een investering in je professionele vaardigheden, maar ook een kans om deel uit te maken van de voorhoede van technologische innovatie. Je leert niet alleen hoe je geodata kunt analyseren en visualiseren, maar ook hoe je deze vaardigheden kunt toepassen om besluitvorming te informeren en te verbeteren in een breed scala aan sectoren.

Kiezen voor onze cursus betekent kiezen voor een toekomst waarin je uitgerust bent met de kennis en vaardigheden om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Of je nu je carriĆØre naar een hoger niveau wilt tillen, nieuwe mogelijkheden wilt verkennen, of simpelweg je vaardigheden wilt uitbreiden, onze cursus biedt je de tools en ondersteuning die je nodig hebt om te slagen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een presentatie waarin de functies en mogelijkheden van BigQuery duidelijk uiteen worden gezet en worden de basisprincipes van BigQuery behandeld. Ook leert u welke mogelijkheden BigQuery voor QGIS heeft. Hierna gaat u zelf aan de slag met laden van data in BigQuery gebruikmakend van files en streaming. Aan de hand van oefeningen gaat u queries runnen met standaard SQL commandoā€™s.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag leert u het exporteren van BigQuery data naar QGIS. U krijgt een korte herhaling van de basisprincipes van QGIS en maakt met oefeningen de eerste stappen naar het maken van data-analyses.

  Dag 3

  De laatste cursusdag staat in het teken van het maken van data-analyses. Diverse soorten complexe data-analyses worden uitgelegd en geoefend. U leert hoe u deze data-analyses het beste kunt uitvoeren en kunt visualiseren in QGIS.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Laden van data in BigQuery gebruikmakend van files en streaming.
  • Runnen van queries met de standaard SQL commandoā€™s en opslaan van de resultaten in tabellen.
  • Export data van BigQuery gebruikmakend van de Google Cloud Storage.
  • Uitvoeren van complexe data-analyses.
  • Uitvoeren van analyses met QGIS.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Google BigQuery en QGIS

  In deze cursus leer je hoe je BigData kunt analyseren met Google’s BigQuery, inclusief het gebruik van SQL Query-taal en integratie met QGIS.

  Ja, de cursus is ontworpen voor zowel beginners als ervaren professionals die hun kennis over BigData-analyse en Geo-ICT willen uitbreiden.

  Je leert hoe je jouw Google Cloud-account optimaal kunt benutten voor data-analyse en opslag, met praktische toepassingen in BigQuery en Google Cloud Storage.

  Absoluut, de cursus omvat hands-on training voor het inladen en beheren van gegevens in BigQuery, essentieel voor effectieve data-analyse.

  Geo-ICT Training Center biedt diverse mogelijkheden voor traineeships, vooral voor cursisten die uitblinken in hun cursussen zoals Google Bigdata Query.

  Deze cursus biedt essentiĆ«le vaardigheden in geavanceerde data-analyse en Geo-ICT, wat je expertise en carriĆØremogelijkheden in de geosector aanzienlijk kan vergroten.

  Ja, onze ervaren docenten bieden uitgebreide ondersteuning en begeleiding gedurende de gehele cursus.

  De cursus duurt 3 dagen, waarin je intensief werkt met Google BigQuery en QGIS.

  Je leert data laden in BigQuery, SQL queries uitvoeren, data exporteren naar Google Cloud Storage, en complexe data-analyses en QGIS-analyses uitvoeren.

  Nee, voorkennis van Google Cloud Platform is niet vereist, maar basiskennis van databases en SQL is wel nodig.