Google Earth Engine QGIS

Google

Google

In deze cursus leert de cursist werken met dit cloud-gebaseerd platform voor ruimtelijke analyses waarmee satellietbeelden van onze planeet kunnen gevisualiseerd en ge-analyseerd. De cursist leert in QGIS gebruik te maken van de QGIS plugin.

Cursusduur: 1 dag

Gegeven door:

Violet Bothof

 

Introductie tot Geospatiale Analyse

Geo-ICT Training Center, Nederland - QGIS Plugin Google Earth EngineIn de hedendaagse wereld waar de hoeveelheid gegevens explosief groeit, speelt geospatiale analyse een cruciale rol in hoe we deze informatie interpreteren en gebruiken. Dit multidisciplinaire veld combineert geografische componenten ā€“ zoals coƶrdinaten, adressen en gebieden ā€“ met krachtige analytische technieken en visualisaties om diepgaande inzichten te verkrijgen in een breed scala aan fenomenen.

Centraal in geospatiale analyse staan Geografische Informatie Systemen (GIS), die het verzamelen, opslaan, manipuleren, analyseren en visualiseren van ruimtelijke gegevens mogelijk maken. GIS en geospatiale analyse transformeren niet alleen onze kijk op kaarten en navigatie, maar stellen ons ook in staat om complexe patronen en relaties binnen gegevens die gebonden zijn aan specifieke locaties te begrijpen.

Een van de sleutelaspecten van geospatiale analyse is de integratie van ruimtelijke, attributieve en temporele gegevens. Dit biedt een holistisch zicht op hoe en waarom dingen gebeuren, waardoor patronen kunnen worden onthuld die anders verborgen zouden blijven. De toepassingen zijn eindeloos, van het voorspellen van weerspatronen en het beheren van stedelijke infrastructuur tot het verbeteren van landbouwpraktijken en het ondersteunen van milieubescherming.

Geospatiale technologie is een ander essentieel element, met inbegrip van satelliettechnologieƫn, geofencing en remote sensing, die allemaal bijdragen aan onze vermogen om geografische informatie te verzamelen en te analyseren. Dit wordt verder versterkt door de opkomst van machine learning en AI, die grote hoeveelheden geospatiale data kunnen verwerken om patronen te identificeren, voorspellingen te doen en zelfs besluitvorming in real-time te ondersteunen.

De impact van geospatiale analyse strekt zich uit over diverse sectoren, van agricultuur en autonome voertuigen tot gezondheidszorg en stedelijke planning. In de landbouw, bijvoorbeeld, helpt precisielandbouw, aangedreven door GPS en remote sensing, boeren bij het optimaliseren van irrigatie en het verhogen van de opbrengsten, terwijl zelfrijdende auto’s afhankelijk zijn van AI en remote sensing om veilig door de straten te navigeren.

Deze cursus biedt een diepgaand inzicht in het gebruik van Google Earth Engine in combinatie met QGIS voor geospatiale analyses en visualisaties. In deze cursus komt de QGIS plugin aan de orde die het mogelijk maakt te werken met images in de GEE. Als voorkennis is de Cursus QGIS Basis vereist. In deze cursus zal je vertrouwd raken met de functies en mogelijkheden van het GEE-platform en leren hoe je dit kunt integreren met QGIS voor naadloze gegevensverwerking. Door praktische oefeningen leer je hoe je Landsat-8 satellietbeelden kan toevoegen aan QGIS en effectief kan visualiseren voor verschillende toepassingen zoals milieu-monitoring en landgebruiksplanning.

Het belang van geospatiale analyse in de moderne wereld

In de huidige data-gedreven samenleving is het vermogen om complexe vraagstukken te begrijpen en op te lossen belangrijker dan ooit. Geospatiale analyse speelt hierin een cruciale rol, omdat het niet alleen helpt bij het lokaliseren van gebeurtenissen, maar ook diepgaande inzichten biedt in de patronen en relaties die deze gebeurtenissen met elkaar verbinden. Het is de sleutel tot het transformeren van ruwe geo-informatie in bruikbare kennis, waardoor beleidsmakers, bedrijven en wetenschappers beter geĆÆnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Dankzij de vooruitgang in geospatiale technologie, zoals die beschreven op de cursuspagina van Geo-ICT, kunnen we nu complexe geospatiale datasets verzamelen en analyseren met een nauwkeurigheid en op schalen die voorheen ondenkbaar waren. Dit biedt ons de mogelijkheid om de wereld om ons heen te visualiseren en te begrijpen op manieren die ons in staat stellen om efficiƫnter te reageren op zowel de kansen als de uitdagingen die onze moderne wereld biedt.

De integratie van Google Earth Engine met QGIS binnen deze cursus illustreert de kracht van moderne geospatiale analyse. Door deze technologieƫn samen te brengen, wordt gebruikers een ongekende capaciteit geboden om grote hoeveelheden satellietbeelden en geospatiale data te verwerken voor diverse toepassingen, van milieumonitoring tot stedelijke planning en rampenbeheersing. De mogelijkheid om real-time data te analyseren en te visualiseren biedt ongekende mogelijkheden voor onderzoek en ontwikkeling over de hele wereld.

Bovendien maakt de cursus duidelijk dat met kennis van geospatiale analyse, je de geavanceerde analysemogelijkheden van Google Earth Engine kunt combineren met de uitgebreide functionaliteit van QGIS. Dit stelt gebruikers in staat om complexe geospatiale vragen te beantwoorden en oplossingen te ontwikkelen die een positieve impact hebben op onze samenleving. Of het nu gaat om het optimaliseren van landgebruiksplanning of het verbeteren van strategieƫn voor milieubescherming, de vaardigheden die je in deze cursus verwerft, stellen je in staat om een significante bijdrage te leveren aan de toekomst van geospatiale analyse.

Het belang van geospatiale analyse in de moderne wereld kan niet worden onderschat. Het stelt ons in staat om de complexiteit van onze planeet beter te begrijpen en te beheren, en biedt tegelijkertijd de tools en technieken die nodig zijn om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Met elk datapunt en elke kaartlaag die we analyseren, ontsluiten we nieuwe mogelijkheden om onze wereld vorm te geven voor de komende generaties.

Basisprincipes van Google Earth Engine en QGIS

De integratie van Google Earth Engine (GEE) en QGIS brengt een krachtige combinatie van geospatiale analyse en visualisatie direct naar het desktopniveau, waardoor de mogelijkheden voor aardobservatie en gegevensanalyse aanzienlijk worden uitgebreid. GEE biedt toegang tot een enorme hoeveelheid datasets voor aardobservatie, terwijl QGIS dient als een krachtige tool voor gegevensvisualisatie en -analyse.

Met de Google Earth Engine-plugin voor QGIS, ontwikkeld door Gennadii Donchyts en de GEE-gemeenschap, kunnen gebruikers nu rechtstreeks vanuit hun QGIS-omgeving toegang krijgen tot de rijke datasets en analysetools van GEE. Deze integratie maakt het mogelijk om complexe gegevensverwerking en -analyse uit te voeren zonder de noodzaak voor zware verwerking op je eigen machine, waardoor je efficiƫnt en snel kunt werken.

Om te beginnen met de Google Earth Engine-plugin in QGIS, moet je deze eerst installeren via de QGIS-pluginrepository. Na installatie kun je de plugin testen door de Python-console in QGIS te openen en de GEE-module te importeren met de code import ee. Als er geen fouten verschijnen, is de plugin succesvol geĆÆnstalleerd en klaar voor gebruik.

Eenmaal geĆÆnstalleerd, stelt de plugin je in staat om verschillende taken uit te voeren, zoals het toevoegen van Landsat 8-satellietbeelden met valse kleurencomposiet, het berekenen van de Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) met behulp van Landsat 8-imagery, en het kwantificeren van bosveranderingen op basis van de globale bosveranderingsdata van Hansen. Deze taken illustreren de veelzijdigheid en kracht van de integratie van GEE met QGIS voor geospatiale data-analyse en visualisatie.

De combinatie van GEE’s uitgebreide datasets en analysetools met de visualisatie- en analysemogelijkheden van QGIS maakt deze technologieĆ«n bijzonder krachtig voor remote sensing data processing en analyse. Het maakt geavanceerde geospatiale analyses toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers, van wetenschappelijk onderzoekers tot beleidsmakers en professionals in de geo-informatie sector.

De mogelijkheid om Javascript-code naar Python om te zetten voor gebruik in QGIS, evenals de mogelijkheid om QGIS Atlas te gebruiken voor het genereren van afbeeldingen die kunnen worden omgezet in een geogif, benadrukt verder de flexibiliteit en het potentieel van deze integratie voor het creƫren van dynamische en informatieve geospatiale visualisaties.

Door deze basisprincipes van Google Earth Engine en QGIS te begrijpen en te benutten, kunnen gebruikers de grenzen van geospatiale analyse verleggen en nieuwe inzichten en oplossingen ontwikkelen voor complexe wereldwijde uitdagingen.

Wat je Zult Leren in de Cursus Google Earth Engine QGIS

Overzicht van Google Earth Engine en de integratie met QGIS

De samenwerking tussen Google Earth Engine (GEE) en QGIS opent nieuwe horizonten in de wereld van geospatiale analyse en datavisualisatie. Deze krachtige combinatie stelt gebruikers in staat om toegang te krijgen tot een schat aan satellietbeelden en geospatiale datasets, direct vanuit het comfort van hun desktop. Google Earth Engine, een cloud-gebaseerd platform voor planeetanalyse, biedt een uitgebreide verzameling aan datasets voor aardobservatie, die onmisbaar zijn voor wetenschappers, onderzoekers en professionals die zich bezighouden met milieu, planning, en duurzaamheid.

De integratie met QGIS, een open-source geografisch informatiesysteem, versterkt deze mogelijkheden door de krachtige visualisatie- en analysefuncties van QGIS te combineren met de uitgebreide dataverwerking en analysekracht van GEE. Gebruikers kunnen nu complexe geospatiale analyses uitvoeren, variƫrend van milieumonitoring en landgebruiksplanning tot rampenmanagement, zonder de noodzaak voor geavanceerde hardware of significante verwerkingstijd op eigen computers.

De plugin voor GEE binnen QGIS vergemakkelijkt de toegang tot deze mogelijkheden door een naadloze integratie, waardoor gebruikers direct toegang hebben tot GEE’s datasets en analysefuncties binnen de QGIS-omgeving. Het vermogen om satellietbeelden en geospatiale gegevens te visualiseren, te analyseren en te manipuleren binnen Ć©Ć©n platform, verbetert niet alleen de efficiĆ«ntie maar ook de diepte van geospatiale analyses. Dit maakt de weg vrij voor innovatieve toepassingen in geospatiale wetenschappen, milieuonderzoek en stedelijke planning, door het eenvoudiger dan ooit te maken om complexe geospatiale vraagstukken te onderzoeken en op te lossen.

Dit overzicht belicht de ongekende mogelijkheden die de combinatie van Google Earth Engine en QGIS biedt voor de geospatiale gemeenschap. Het stelt gebruikers in staat om de limieten van traditionele geospatiale analyse te overschrijden, door hen toegang te geven tot krachtige tools voor dataverwerking en visualisatie, allemaal binnen een toegankelijk en gebruiksvriendelijk platform. Hiermee is de integratie van GEE en QGIS een gamechanger voor iedereen die werkt met geo-informatie, en opent het nieuwe perspectieven voor onderzoek, planning, en besluitvorming op basis van geospatiale data.

Praktische vaardigheden in het werken met Landsat-8 satellietbeelden

Werken met Landsat-8 satellietbeelden in QGIS onthult de ware kracht van geospatiale analyse door praktische toepassingen mogelijk te maken, zoals het evalueren van vegetatie, waterbronnen, stedelijke uitbreiding, en veel meer. Landsat-8-beelden bestaan uit meerdere banden, elk vertegenwoordigend een specifiek spectrum van licht, wat een breed scala aan analyses mogelijk maakt.

Het importeren van individuele banden of een samengevoegde laag van meerdere banden in QGIS stelt gebruikers in staat om gedetailleerde analyses uit te voeren. Door bijvoorbeeld banden te combineren die zichtbaar rood, groen en blauw vertegenwoordigen, kun je natuurlijke kleurenbeelden creƫren die de werkelijkheid nabootsen. Deze techniek is bijzonder nuttig voor het visualiseren van landschappen zoals ze met het menselijk oog zouden verschijnen, hoewel het beeld enigszins wazig kan zijn door de verstrooiing van blauw licht in de atmosfeer.

Naast het creƫren van natuurgetrouwe beelden, speelt de Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) een cruciale rol in het beoordelen van vegetatiegezondheid en -dichtheid. NDVI maakt gebruik van het zichtbare rode en nabij-infrarode spectrum om gebieden met dichte vegetatie te identificeren, die meestal gezond zijn en veel water bevatten. De berekening van NDVI in QGIS biedt inzichtelijke informatie over landbouwvelden, bossen, en natuurlijke habitats, wat essentieel is voor milieumonitoring en -beheer.

Het praktische aspect van het werken met Landsat-8 beelden in QGIS wordt verder verrijkt door het vermogen om verschillende bandcombinaties te gebruiken voor uiteenlopende analyses, van stedelijke warmte-eilanden tot waterkwaliteit. De flexibiliteit om aangepaste RGB-composites te maken, biedt gebruikers de mogelijkheid om specifieke kenmerken van het landschap te benadrukken, waardoor betere beslissingen genomen kunnen worden op basis van accurate geospatiale informatie.

Het toepassen van geospatiale analyses voor milieumonitoring en landgebruiksplanning

De kracht van geospatiale analyses komt bijzonder tot uiting in milieumonitoring en landgebruiksplanning. Door satellietbeelden, zoals die van Landsat-8, en andere geospatiale datasets te analyseren, kunnen we cruciale veranderingen in onze natuurlijke omgeving en stedelijke gebieden identificeren, monitoren en voorspellen. Deze analyses maken het mogelijk om de gezondheid van ecosystemen te evalueren, de impact van menselijke activiteiten te volgen, en duurzame ontwikkelingsplannen te ontwerpen.

In de context van milieumonitoring, biedt geospatiale analyse een ongekend vermogen om veranderingen in landbedekking, vegetatiepatronen, waterkwaliteit, en bodemvochtigheid over tijd te detecteren. Met technieken zoals NDVI kunnen onderzoekers de vitaliteit van vegetatie meten, wat cruciaal is voor het bewaken van de gezondheid van bossen, landbouwgronden, en natuurlijke habitats. Deze inzichten zijn essentieel voor het beheren van natuurlijke hulpbronnen, het beschermen van biodiversiteit, en het bestrijden van klimaatverandering.

Landgebruiksplanning profiteert evenzeer van geospatiale analyses, door planners en beleidsmakers in staat te stellen beter onderbouwde beslissingen te nemen over de inrichting van stedelijke en landelijke gebieden. Analyse van geospatiale gegevens helpt bij het identificeren van geschikte locaties voor ontwikkeling, het beoordelen van de impact van toekomstige projecten op het milieu, en het waarborgen van een evenwicht tussen groei en duurzaamheid. Door inzicht te bieden in de dynamiek van landgebruik en stedelijke expansie, kunnen geospatiale analyses bijdragen aan het creƫren van veerkrachtige gemeenschappen en het bevorderen van duurzame stedelijke ontwikkeling.

Het vermogen om grote datasets te verwerken en te analyseren, zoals aangeboden door platforms zoals Google Earth Engine, versterkt de toepassing van geospatiale analyses in milieumonitoring en landgebruiksplanning. Deze tools stellen gebruikers in staat om gedetailleerde analyses uit te voeren over grote geografische gebieden en complexe datasets, waardoor ze patronen kunnen ontdekken die niet direct zichtbaar zijn. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het monitoren van milieutoestanden en het plannen van onze ruimtelijke omgeving op manieren die duurzaamheid bevorderen en de natuurlijke rijkdommen van onze planeet beschermen.

In de praktijk betekent dit dat geospatiale analyses niet alleen cruciaal zijn voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook een sleutelrol spelen in het vormgeven van beleid en strategieĆ«n voor milieubeheer en stedelijke ontwikkeling. Het gebruik van geospatiale technologieĆ«n voor milieumonitoring en landgebruiksplanning biedt een weg naar een meer geĆÆnformeerde en duurzame toekomst.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Google Earth Engine QGIS?

Wanneer je besluit om deel te nemen aan onze cursus Google Earth Engine QGIS, kies je niet alleen voor een leertraject, maar voor een ervaring die je vaardigheden naar een hoger niveau tilt. Deze cursus onderscheidt zich door een combinatie van kwaliteiten die specifiek gericht zijn op het uitbreiden van jouw kennis en praktische toepassing in het veld van geospatiale analyses. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de ideale keuze voor jou is:

 • Deskundige Instructeurs: Onze trainers zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook praktische ervaring met het toepassen van Google Earth Engine in combinatie met QGIS op echte projecten. Hun inzichten zorgen voor een diepgaande leerervaring.
 • Hands-on Leren:
  • Praktische oefeningen en projecten die de realiteit nabootsen.
  • Directe toepassing van geleerde theorieĆ«n op actuele gegevenssets.
  • Individuele begeleiding en feedback van instructeurs.
 • Toegang tot Uitgebreide Datasets: Met Google Earth Engine krijg je toegang tot een ongeĆ«venaarde hoeveelheid satellietbeelden en geospatiale data, waardoor je in staat bent om analyses uit te voeren die anders onbereikbaar zouden zijn.
 • Flexibel Leren: Onze cursus is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van zowel beginners als gevorderden in de geo-informatie sector, met materialen die toegankelijk zijn op verschillende tijden en plaatsen om aan jouw schema te voldoen.
 • Toekomstgerichte Vaardigheden: Geospatiale analyses zijn cruciaal in tal van domeinen, van milieubescherming tot stedelijke planning en noodbeheer. Door deze cursus te volgen, verwerf je vaardigheden die je toekomstbestendig maken in een snel evoluerende sector.

De cursus Google Earth Engine QGIS bij Geo-ICT biedt niet alleen uitgebreide kennis en praktische vaardigheden, maar ook de mogelijkheid om te netwerken met medecursisten en professionals in het veld. Deze combinatie van deskundige instructie, hands-on ervaring, en toegang tot geavanceerde tools en datasets maakt onze cursus een waardevolle investering in jouw professionele ontwikkeling. Kies voor onze cursus en open de deur naar nieuwe mogelijkheden in de wereld van geo-informatie.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬895,- Excl. btw

  ā‚¬895,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Overzicht van het GEE-platform en de integratie ervan met QGIS
  • Installatie en configuratie van de Google Earth Engine-plugin binnen de QGIS-omgeving
  • Toevoegen en visualiseren van Landsat-8 satellietbeelden
  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Begrip van het GE-platform: Leer de functionaliteiten en mogelijkheden van Google Earth Engine kennen, inclusief de integratie met QGIS voor geospatiale analyses en visualisaties.
  • Vaardigheid in installatie en configuratie: Verwerf de kennis en vaardigheden om de Google Earth Engine-plugin binnen de QGIS-omgeving correct te installeren en te configureren voor naadloze gegevensintegratie en -analyse.
  • Competentie in het werken met satellietbeelden: Ontwikkel de vaardigheid om Landsat-8 satellietbeelden toe te voegen aan QGIS en deze te visualiseren voor diverse toepassingen zoals milieumonitoring, landgebruiksplanning en natuurbehoud.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Google Earth Engine QGIS

  Google Earth Engine QGIS is een krachtige tool voor geospatiale analyses en visualisaties, waarmee je satellietbeelden en geospatiale datasets kunt analyseren en visualiseren met behulp van de QGIS-plugin.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun vaardigheden in geospatiale analyses willen verbeteren.

  Je leert hoe je de Google Earth Engine plugin met QGIS integreert, Landsat-8 satellietbeelden verwerkt, ruimtelijke analyses uitvoert en milieumonitoring en landgebruiksplanning toepast.

  Ja, het is aanbevolen dat je over basiskennis van QGIS beschikt. De Cursus QGIS Basis is een goede voorbereiding.

  De cursus wordt zowel online als in Apeldoorn aangeboden en duurt 1 dag. Bekijk onze website voor de actuele cursusdata.

  Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier boven aan deze pagina. Selecteer de cursusdatum die jou het beste uitkomt en volg de inschrijfprocedure.

  Deze cursus biedt een unieke combinatie van theorie en praktijk, gericht op het gebruik van Google Earth Engine binnen QGIS voor geavanceerde geospatiale analyses en visualisaties.