BricsCAD voor AutoCAD kenners

CAD

CAD

In deze cursus BricsCAD voor AutoCAD kenners maken we van u, een AutoCAD kenner, ook BricsCAD kenner. In de cursus worden vergelijkingen met AutoCAD gemaakt zodat de overgang vloeiend verloopt. 

Cursusduur: 2 dagen
0
0

Gegeven door:

Introductie tot CAD Software

Geo-ICT Training Center, Nederland - BricsCAD voor AutoCAD kenners

In de wereld van geo-informatie en geodata, is het essentieel om over de juiste tools te beschikken voor het ontwerpen en bewerken van ruimtelijke projecten. CAD software speelt hierbij een cruciale rol, door professionals in staat te stellen hun ideeën nauwkeurig en efficiënt tot leven te brengen. Een interessant voorbeeld hiervan is BricsCAD, een softwarepakket dat bijzonder waardevol is voor kenners van AutoCAD. Deze cursus van Geo-ICT Training Center biedt een diepgaande blik op BricsCAD, gericht op hen die al vertrouwd zijn met AutoCAD. Het unieke aan deze cursus is de focus op de verschillen én overeenkomsten tussen beide programma’s, waardoor de overstap vloeiend verloopt. Door praktische oefeningen en een grondige verkenning van de interface en functionaliteiten van BricsCAD, worden deelnemers begeleid naar een nieuw niveau van bekwaamheid in CAD-software.

Wat is CAD?

CAD, of Computer Aided Design, is een technologische revolutie die de manier waarop we objecten en systemen ontwerpen en analyseren, heeft veranderd. In de essentie maakt CAD gebruik van computer software om ontwerp- en tekenprocessen te ondersteunen, waardoor ingenieurs en ontwerpers complexe ideeën kunnen visualiseren, wijzigen en optimaliseren in zowel twee- als driedimensionale ruimtes.

Wat CAD zo bijzonder maakt, is zijn veelzijdigheid en precisie. Het stelt je in staat om elk detail van een ontwerp te modelleren, van eenvoudige geometrische figuren tot complexe functionerende mechanismen die in de werkelijkheid gebruikt kunnen worden. Dit gebeurt met een ongekende nauwkeurigheid, waardoor de kans op fouten vermindert en de efficiëntie van het ontwerpproces toeneemt.

In de praktijk betekent dit dat, of je nu een auto, een gebouw, of zelfs een parfumflesje ontwerpt, CAD de gereedschappen biedt om elke curve, elke hoek en elk oppervlak tot in detail uit te werken. Bovendien ondersteunt het samenwerking en innovatie, door het gemakkelijk te maken om ontwerpen te delen en te herzien, en zelfs complexe simulaties uit te voeren om te zien hoe een ontwerp in de realiteit zou functioneren.

Dit maakt CAD niet alleen onmisbaar in traditionele sectoren zoals architectuur, engineering en productontwerp, maar ook in meer recente toepassingen zoals de filmindustrie en digitale content creatie. De mogelijkheid om nauwkeurige 3D-modellen te creëren en te manipuleren heeft de deur geopend naar nieuwe vormen van visualisatie en presentatie, waardoor CAD een kerncomponent is geworden in de gereedschapskist van creatieve en technische professionals wereldwijd.

Zo vormt CAD de basis van moderne ontwerpprocessen, van het eerste concept tot de uiteindelijke realisatie. Het stelt ons in staat om de grenzen van wat mogelijk is te verleggen en brengt de toekomst van ontwerp en productie binnen handbereik. Met elke nieuwe versie en update worden CAD-programma’s krachtiger en intuïtiever, waardoor ze een onmisbare rol spelen in een steeds groeiend aantal industrieën en toepassingen.

De evolutie van CAD software: Van AutoCAD naar BricsCAD

De reis van CAD software heeft een fascinerende evolutie doorgemaakt, met AutoCAD en BricsCAD die beide een prominente rol spelen in deze geschiedenis. AutoCAD, ontwikkeld door Autodesk, is sinds zijn introductie een pilaar geweest in de wereld van CAD. Het biedt een uitgebreid scala aan functionaliteiten voor 2D en 3D ontwerpen, met specifieke toolsets voor verschillende industrieën zoals architectuur, mechanisch ontwerp, en elektrotechniek. De kracht van AutoCAD ligt in zijn vermogen om complexe ontwerpprocessen te faciliteren via een web-, desktop- en mobiele interface, ondersteund door een uitgebreide bibliotheek van bouwobjecten en elektrische symbolen.

BricsCAD, aan de andere kant, vertegenwoordigt de moderne evolutie van CAD software, ontwikkeld door het Belgische bedrijf Bricsys in 2002. Hoewel het recenter is dan AutoCAD, heeft BricsCAD zich snel ontwikkeld en biedt het een vergelijkbare, zo niet meer gestroomlijnde, set van CAD functionaliteiten tegen een lagere kost. Het ondersteunt dezelfde DWG bestandsformaten als AutoCAD, waardoor een hoge mate van compatibiliteit en flexibiliteit in het ontwerpproces wordt gegarandeerd. BricsCAD is vooral bekend om zijn vermogen om directe 3D modellering, parametrisch ontwerp, en BIM functionaliteiten aan te bieden, evenals een unieke cloud-collaboratie oplossing via Bricsys 24/7.

Een opvallend verschil tussen beide programma’s is hun licentiemodel. AutoCAD werkt met een abonnementsgebaseerd model, terwijl BricsCAD gebruikers de optie biedt voor een eeuwigdurende licentie, wat betekent dat gebruikers de software voor het leven kunnen bezitten na één initiële aankoop, naast de optie van een abonnement. Dit maakt BricsCAD een aantrekkelijk alternatief voor gebruikers die op zoek zijn naar meer kosteneffectieve CAD oplossingen.

BricsCAD wordt ook geprezen om zijn gebruiksgemak, vooral voor diegenen die al bekend zijn met CAD software. De overgang van AutoCAD naar BricsCAD is vaak naadloos, mede dankzij de vergelijkbare gebruikersinterface en de ondersteuning van vele AutoCAD commando’s en bestandsformaten. Dit, gecombineerd met BricsCAD’s vermogen om high-end 3D modellering en BIM functionaliteiten te bieden, maakt het een krachtige tool voor een breed scala aan ontwerp- en engineeringdisciplines.

In essentie markeren AutoCAD en BricsCAD twee belangrijke punten in de evolutie van CAD software, elk met hun eigen unieke sterke punten. Terwijl AutoCAD de rijke geschiedenis en uitgebreide set van tools biedt, brengt BricsCAD een moderne benadering met flexibele licentieopties, kosteneffectiviteit, en geavanceerde functies die het aantrekkelijk maken voor zowel individuele gebruikers als grote bedrijven.

Wat ga je leren in de Cursus BricsCAD voor AutoCAD Kenners

Basisvaardigheden herhalen en nieuwe functies ontdekken

De overgang van AutoCAD naar BricsCAD betekent niet alleen het herhalen van bekende basisvaardigheden, maar ook het ontdekken van nieuwe functies die je werk kunnen transformeren. BricsCAD V23 introduceert verbeterde functionaliteit en compatibiliteit, naast nieuwe tools, functies en prestatieverbeteringen die je productiviteit zullen superchargeren. Het optimaliseert commando’s en workflows, wat essentieel is voor zowel traditionele 2D-tekeningen als complexe 3D-modellering. Of je nu werkt in engineering, architectuur of productontwerp, BricsCAD biedt een flexibele en krachtige oplossing die aansluit bij jouw unieke workflow.

In de cursus “BricsCAD voor AutoCAD Kenners” leer je de basisvaardigheden die je al kent vanuit AutoCAD opnieuw te bekijken en aan te vullen met nieuwe functies en workflows die specifiek zijn voor BricsCAD. Dit proces zorgt ervoor dat je snel en efficiënt aan de slag kunt met BricsCAD, terwijl je tegelijkertijd de diepte ingaat met de geavanceerde mogelijkheden die deze software biedt. Je ontdekt hoe BricsCAD een brug slaat tussen vertrouwde commando’s en innovatieve tools, waardoor je ontwerpproces naar een hoger niveau wordt getild.

Geavanceerde modellerings- en ontwerptechnieken in BricsCAD

In de “Cursus BricsCAD voor AutoCAD Kenners” duiken we dieper in de wereld van geavanceerde modellerings- en ontwerptechnieken die BricsCAD te bieden heeft. Je leert over de krachtige functies zoals directe modellering, parametrisch ontwerpen en het gebruik van AI-gestuurde tools die het ontwerpproces versnellen. Deze sectie van de cursus is ontworpen om je vaardigheden uit te breiden en je in staat te stellen complexe ontwerpen te realiseren met een efficiëntie en precisie die BricsCAD uniek maakt.

Waarom kiezen voor onze Cursus BricsCAD voor AutoCAD Kenners?

Kiezen voor onze cursus “BricsCAD voor AutoCAD Kenners” biedt je een unieke kans om je CAD-vaardigheden te verrijken en uit te breiden. Deze cursus onderscheidt zich door:

 • Een diepgaand inzicht in BricsCAD, een krachtig alternatief voor AutoCAD.
 • Persoonlijke begeleiding van ervaren instructeurs met uitgebreide kennis van beide softwarepakketten.
 • Praktische oefeningen die theorie met de praktijk verbinden, waardoor je direct kunt toepassen wat je hebt geleerd.
 • Toegang tot geavanceerde technieken en werkmethoden die je ontwerpproces efficiënter maken.

Door voor onze cursus te kiezen, verzeker je jezelf van een leerervaring die niet alleen je vaardigheden verbetert, maar ook je inzetbaarheid en competentie in de snel evoluerende wereld van CAD-design.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €795,- Excl. btw

  €795,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een presentatie waarin de functie en mogelijkheden van BricsCAD wordt uitgelegd. Dit wordt opgevolgd met een duidelijke uiteenzetting van de verschillen tussen BricsCAD en AutoCAD. Hierna maakt u kennis met de interface van BricsCAD. De docent zal de functies en hun plaats bespreken. Hierna gaat u met diverse praktijkoefeningen zelf aan de slag met BricsCAD om het programma onder de knie te krijgen.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag worden de basisprincipes van de eerste dag herhaald en wordt er verder geoefend met BricsCAD. Er wordt geoefend met de geavanceerde tekenfuncties en de mogelijkheden voor uitwisseling. Ook is er op deze dag ruimte voor eigen inbreng van de cursisten en de vragen die zij hebben vanuit hun eigen vakgebied.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Het leren begrijpen van de interface en functionaliteiten van BricsCAD: Een belangrijk leerdoel voor AutoCAD-gebruikers die overstappen naar BricsCAD is om vertrouwd te raken met de gebruikersinterface en de belangrijkste tools en functies van BricsCAD. Dit omvat het leren navigeren door de interface, het openen en opslaan van tekeningen, het werken met lagen en het gebruik van de opdrachtregel.
  • Het ontwikkelen van vaardigheden voor het uitvoeren van basisbewerkingen in BricsCAD: AutoCAD-gebruikers hebben al ervaring met CAD-bewerkingen, maar ze moeten leren hoe ze vergelijkbare bewerkingen kunnen uitvoeren in BricsCAD. Dit omvat het leren tekenobjecten te maken, bewerken, verplaatsen, kopiëren en roteren, het maken en bewerken van tekst en het werken met objecten op verschillende lagen.
  • Het leren van geavanceerde modellerings- en ontwerptechnieken in BricsCAD: Naast de basisbewerkingen biedt BricsCAD ook geavanceerde modellerings- en ontwerpmogelijkheden. Leerdoelen kunnen bijvoorbeeld het leren werken met 3D-modellen, het maken van complexe objecten met behulp van solide modelleringstechnieken, het toepassen van materialen en texturen, en het maken van animaties of presentaties van ontwerpen omvatten.
  • Het ontwikkelen van efficiëntie en productiviteit in BricsCAD: AutoCAD-gebruikers zijn vaak gewend aan specifieke werkwijzen en sneltoetsen. Een leerdoel kan zijn om de productiviteit te verhogen door het leren van handige tips, trucs en sneltoetsen in BricsCAD. Dit omvat bijvoorbeeld het leren gebruiken van de dynamische invoer, het maken van aangepaste werkbalken en menu’s, en het automatiseren van taken met behulp van macro’s of scripts.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over BricsCAD voor AutoCAD kenners

  Deze cursus is een gespecialiseerde training gericht op het leren van BricsCAD voor gebruikers die al bekend zijn met AutoCAD. Het is een 2-daagse training die de vertaalslag maakt van MicroStation naar BricsCAD.

  De cursus is ideaal voor zowel startende als ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis van CAD-software willen uitbreiden of opfrissen.

  De cursus omvat onderwerpen zoals commando’s en functies van BricsCAD, geavanceerde tools voor tekenen en modelleren, en technieken voor data-uitwisseling, importeren en exporteren.

  BricsCAD biedt vergelijkbare functionaliteiten als AutoCAD maar met enkele geavanceerde functies en tools die specifiek zijn voor BricsCAD, zoals rendering en visualisatie.

  De cursus biedt een diepgaand inzicht in BricsCAD, helpt bij het efficiënter werken met CAD-software en biedt certificering die waardevol is voor professionele ontwikkeling in de geosector.

  De cursus duurt 2 dagen en is intensief opgezet om een diepgaand begrip van BricsCAD te bieden.

  De leerdoelen omvatten het begrijpen van de BricsCAD interface en functionaliteiten, het ontwikkelen van basis- en geavanceerde CAD-vaardigheden in BricsCAD, en het verhogen van efficiëntie en productiviteit in het gebruik van BricsCAD.

  Ja, de cursus omvat praktijkoefeningen waarbij deelnemers zelf aan de slag gaan met BricsCAD om de software grondig te leren kennen.

  Deze cursus is specifiek ontworpen voor AutoCAD gebruikers die willen overstappen naar BricsCAD. Het legt de nadruk op de verschillen en overeenkomsten tussen beide softwarepakketten.

  Ja, na de cursus kunnen deelnemers nog twee weken vragen stellen via e-mail, en er is ook de mogelijkheid voor 1-op-1 online maatwerklessen voor verdere ondersteuning.