GPS Gevorderd

Landmeetkunde

Landmeetkunde

In deze cursus wordt de basiskennis herhaalt: GNSS, RMS, DOPS, Ellipsoïde, Geoïde. Daarna wordt ingegaan op DOP waarden, multipath, geoïde, ellipsoïde, projectie en lokalisaties.

Cursusduur: 1 dag

Gegeven door:

Ad van Gils
Nederlands

Cursus GPS Gevorderd

In de wereld van vandaag, waar elke seconde telt en de nauwkeurigheid van locatie gegevens van onschatbare waarde is, heeft de technologie achter het Global Positioning System (GPS) een revolutie teweeggebracht in hoe wij ons oriënteren en navigeren op onze planeet. GPS, oorspronkelijk ontwikkeld door het Amerikaanse leger, is uitgegroeid tot een cruciale tool voor een breed scala aan toepassingen, van dagelijkse navigatie met onze smartphones tot complexe geodata-analyses in de geo-informatiesector.

Het hart van deze technologie klopt via een netwerk van satellieten die continu signalen uitzenden naar de aarde. Deze signalen worden opgevangen door GPS-ontvangers, zoals die in je telefoon of in de gespecialiseerde apparatuur die tijdens de Cursus GPS Gevorderd van Geo-ICT wordt gebruikt. Door het analyseren van de signalen van meerdere satellieten, kan een GPS-ontvanger de locatie op aarde tot op enkele meters nauwkeurig bepalen. Dit proces wordt verder verfijnd door technologieën zoals Differential GPS (DGPS) en Real Time Kinematic (RTK), die een nog hogere precisie mogelijk maken, soms tot op de centimeter nauwkeurig.

Geavanceerde navigatietechnologieën, zoals GNSS (Global Navigation Satellite Systems), breiden de mogelijkheden van traditionele GPS uit door gebruik te maken van aanvullende satellietnetwerken zoals GLONASS, Galileo, en BeiDou. Deze systemen verbeteren de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van locatiebepaling, vooral in uitdagende omgevingen waar GPS-signalen kunnen worden verstoord. Begrippen zoals DOP (Dilution of Precision) waarden en multipath effecten zijn essentieel voor het begrijpen en optimaliseren van GPS-prestaties. Deze onderwerpen worden uitgebreid behandeld in de cursus, waarbij deelnemers leren hoe ze effectieve strategieën kunnen ontwikkelen voor nauwkeurige lokalisatie, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden.

Bij Geo-ICT erkennen we de immense waarde van geavanceerde GPS-technologieën en de rol die ze spelen in de moderne geo-informatie wetenschap. Onze Cursus GPS Gevorderd is speciaal ontworpen om jou niet alleen te voorzien van de theoretische kennis die nodig is om deze systemen te begrijpen, maar ook om je praktische vaardigheden te geven door middel van hands-on oefeningen met de nieuwste GPS-apparatuur. Of je nu werkt aan landmeting, stedelijke planning, of navigatiesystemen ontwikkelt, de kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens deze cursus zullen een fundamentele bijdrage leveren aan je succes in de geo-informatiesector.

Door de combinatie van deskundige instructie, praktische ervaring, en een diepgaand inzicht in zowel de basisprincipes als de meest geavanceerde aspecten van GPS-technologie, biedt Geo-ICT je de tools om je carrière in de geo-informatietechnologie naar een hoger niveau te tillen. Met een focus op de toekomst, bereidt onze cursus je voor op het navigeren in de steeds veranderende landschap van geospatiale technologieën, zodat je met vertrouwen en precisie de weg kunt wijzen in de wereld van morgen.

Heb je nog niet veel kennis op het gebied van GPS-technologie? Volg dan onze cursus GPS Basis.

De basisprincipes herontdekt: GNSS, RMS, en DOPS

Dompel jezelf onder in de wereld van geavanceerde navigatiesystemen en ontdek de sleutelcomponenten die de precisie en betrouwbaarheid van GPS-technologieën naar een hoger niveau tillen. Bij Geo-ICT leggen we een sterke nadruk op de fundamenten die elke geo-informatieprofessional moet beheersen, namelijk GNSS, RMS (Root Mean Square), en DOPS (Dilution Of Precision). Deze concepten vormen de basis voor het begrijpen en toepassen van geavanceerde locatiebepalingstechnieken, en hier is waarom ze zo belangrijk zijn:

 • GNSS (Global Navigation Satellite Systems): Dit is de overkoepelende term voor satellietnavigatiesystemen die wereldwijde dekking bieden, zoals GPS (VS), GLONASS (Rusland), Galileo (EU), en BeiDou (China). GNSS maakt het mogelijk om overal ter wereld je locatie te bepalen, wat essentieel is voor tal van toepassingen in de geo-informatiewereld.
  • Betere dekking: Door meerdere systemen te gebruiken, kun je bijna overal op aarde een signaal ontvangen.
  • Hogere nauwkeurigheid: Met meer satellieten in zicht, verbetert de nauwkeurigheid van je positiebepaling.
 • RMS (Root Mean Square): Een statistische maat die gebruikt wordt om de precisie van locatiebepalingen te kwantificeren. Het geeft een idee van de gemiddelde foutmarge die je kunt verwachten bij het gebruik van een GPS-ontvanger.
  • Betrouwbaarheid van metingen: RMS-waarden helpen bij het inschatten van de betrouwbaarheid van GPS-gegevens.
 • DOPS (Dilution Of Precision): Dit concept beschrijft hoe de geometrische positie van de satellieten ten opzichte van de ontvanger de nauwkeurigheid van de positiebepaling beïnvloedt. Er zijn verschillende soorten DOPS, zoals HDOP (Horizontal Dilution of Precision) en VDOP (Vertical Dilution of Precision), die respectievelijk de nauwkeurigheid van horizontale en verticale positiebepalingen aangeven.
  • Optimalisatie van satellietselectie: Door te begrijpen hoe DOP-waarden werken, kun je betere beslissingen nemen over welke satellieten je gebruikt voor de meest nauwkeurige metingen.
  • Minimale interferentie: Het kiezen van de juiste satellieten kan helpen bij het minimaliseren van het multipath-effect, waarbij signalen weerkaatsen en de nauwkeurigheid verminderen.

In de Cursus GPS Gevorderd van Geo-ICT duiken we diep in deze concepten en meer, zodat je niet alleen de theorie begrijpt, maar ook leert hoe je deze kennis in de praktijk kunt brengen. Of je nu je vaardigheden wilt aanscherpen voor professionele toepassingen of simpelweg gefascineerd bent door de mogelijkheden van moderne navigatietechnologie, deze cursus biedt de kennis en hands-on ervaring die je nodig hebt om te excelleren in de wereld van geo-informatie.

Van ellipsoïde tot geoïde: Begrijp de complexiteiten

De wereld van geografische informatiesystemen (GIS) en Global Positioning System (GPS) technologieën is fascinerend, mede door de complexe manier waarop we de vorm van onze planeet modelleren. Twee kernbegrippen in deze modellering zijn de ellipsoïde en de geoïde. Deze concepten zijn fundamenteel voor het begrijpen van hoe GPS-systemen werken en hoe gegevens geïnterpreteerd worden in geo-informatie en geodata. Hier duiken we dieper in wat elk van deze termen betekent en hun belang voor de praktijk:

 • Ellipsoïde: Een wiskundig model dat de aarde benadert als een afgeplatte sfeer. Dit model is cruciaal voor het berekenen van geografische coördinaten en hoogtes.
  • Vereenvoudigt de complexiteit van de aarde voor rekenkundige bewerkingen.
  • Gebruikt als referentie voor GPS-coördinaten en kaartprojecties.
 • Geoïde: Een model dat de variaties in het zwaartekrachtveld van de aarde weergeeft, waardoor het dichter bij de werkelijke vorm van de aarde komt, inclusief bergen en oceanische troggen.
  • Geeft een nauwkeuriger beeld van de werkelijke vorm van de aarde.
  • Wordt gebruikt om preciezere hoogtemetingen te bepalen.

Het onderscheid tussen deze twee modellen is van vitaal belang voor professionals in de geo-informatietechnologie. Hier is waarom:

 • Precisie in hoogtemetingen: De keuze tussen een ellipsoïde of geoïde model heeft directe gevolgen voor de nauwkeurigheid van hoogtemetingen.
 • Kaartprojecties: Verschillende projectietechnieken vereisen kennis van deze modellen om vervormingen te minimaliseren en de nauwkeurigheid te maximaliseren.

In de Cursus GPS Gevorderd van Geo-ICT verkennen we deze concepten grondig, waarbij we de theoretische basis leggen en praktische toepassingen demonstreren. Je leert hoe je de keuze tussen een ellipsoïde en geoïde model kunt maken afhankelijk van je specifieke behoeften, en hoe deze keuze de interpretatie van gegevens beïnvloedt. Deze kennis is cruciaal voor iedereen die werkt met geavanceerde GPS-technologieën en streeft naar de hoogst mogelijke nauwkeurigheid in hun projecten, van landmeting tot stedelijke planning en milieustudies.

Wat je leert in de Cursus GPS Gevorderd

Werken met geavanceerde Projectietechnieken

Een essentieel aspect van moderne GPS-technologie is het vermogen om complexe geografische informatie nauwkeurig te projecteren en te interpreteren. Bij Geo-ICT duiken we diep in geavanceerde projectietechnieken die cruciaal zijn voor professionals die werken met geo-informatie en geodata. Deze technieken stellen je in staat om de werkelijke vorm van de aarde – die allesbehalve een perfecte sfeer is – correct weer te geven op kaarten en in digitale modellen. Hier zijn enkele kernpunten waarop onze cursus zich richt:

 • Verstaan van Projecties: Een goede projectie kiezen is essentieel voor de nauwkeurigheid van je geodata. We behandelen verschillende soorten projecties en hun toepassingen, zoals Mercator, UTM (Universal Transverse Mercator), en Lambert conformal conic.
 • Datumnavigatie en Transformaties: Begrijpen hoe datums de interpretatie van GPS-gegevens beïnvloeden en hoe je tussen verschillende geodetische datums kunt transformeren.
 • Precisie in Positionering: Het belang van precisie bij het werken met geavanceerde projecties en hoe technologieën zoals RTK GPS die precisie aanzienlijk kunnen verbeteren.

Door je te verdiepen in deze geavanceerde projectietechnieken, krijg je een grondig begrip van hoe geografische informatie systemen (GIS) en GPS-technologieën samenwerken om nauwkeurige en betrouwbare geodata te leveren. Dit omvat:

 • Toepassing van Projectietechnieken: Leer hoe je de juiste projectietechnieken toepast in verschillende scenario’s, van landmeten tot cartografie en GIS-analyse.
 • Omgaan met Uitdagingen: Identificeer en adresseer gemeenschappelijke problemen die zich voordoen bij het werken met projecties, zoals vervorming en schaalverschillen.

Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je niet alleen theoretische kennis opdoet, maar ook praktische ervaring met het toepassen van deze projectietechnieken in real-world situaties. Of je nu werkt aan projecten op het gebied van landmeting, stadsplanning, of milieuonderzoek, de vaardigheden die je opdoet in onze Cursus GPS Gevorderd stellen je in staat om met vertrouwen en precisie te navigeren in de complexe wereld van geo-informatietechnologie.

Dieper Duiken in DOP Waarden en Lokalisatietechnieken

Het begrip Dilution of Precision (DOP) waarden en geavanceerde lokalisatietechnieken zijn cruciale elementen in de wereld van GPS en geo-informatietechnologie. Deze concepten bieden inzicht in de precisie van locatiebepalingen en zijn onmisbaar voor iedereen die streeft naar maximale nauwkeurigheid in geografische metingen. In onze Cursus GPS Gevorderd, nemen we je mee in een diepe duik in de wereld van DOP waarden en hoe deze van invloed zijn op de kwaliteit van je gegevens. Hier is wat je kunt verwachten:

 • Inzicht in DOP Waarden: DOP staat voor de verhouding tussen de fout in locatiebepaling en de fout in satellietposities. Het is een maatstaf voor de kwaliteit van de satellietgeometrie en hoe deze invloed heeft op de nauwkeurigheid van je locatiegegevens.
  • PDOP (Position Dilution of Precision): Geeft de precisie aan van 3D-locatiebepalingen.
  • HDOP (Horizontal Dilution of Precision) en VDOP (Vertical Dilution of Precision): Bieden inzicht in de nauwkeurigheid van respectievelijk horizontale en verticale metingen.
 • Geavanceerde Lokalisatietechnieken: Naast een gedegen begrip van DOP waarden, duiken we in de cursus in de praktijk van geavanceerde lokalisatietechnieken. Dit omvat:
  • Real Time Kinematic (RTK) GPS: Voor zeer nauwkeurige locatiebepaling in real-time, essentieel voor toepassingen zoals landmeten en precisielandbouw.
  • Multipath Correctie: Strategieën om de invloed van signaalreflecties te minimaliseren, die de nauwkeurigheid van GPS-metingen kunnen verminderen.

Door deze concepten grondig te begrijpen en toe te passen, kun je de nauwkeurigheid van je gegevens aanzienlijk verbeteren en met vertrouwen werken in elk project dat nauwkeurige locatiebepaling vereist. Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je niet alleen de theorie achter deze geavanceerde technieken begrijpt, maar ook leert hoe je ze in de praktijk kunt brengen. Of het nu gaat om complexe landmetingen of het nauwkeurig in kaart brengen van gegevens voor stedelijke ontwikkelingsprojecten, de vaardigheden die je opdoet tijdens onze cursus zullen je helpen om je doelen te bereiken met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid.

Praktische oefeningen met GPS: een hands-on Benadering

Een van de meest waardevolle aspecten van de Cursus GPS Gevorderd bij Geo-ICT is de sterke nadruk op praktische ervaring. Theorie is essentieel, maar zonder hands-on oefeningen, blijft kennis vaag en abstract. Daarom zorgen we ervoor dat elke deelnemer ruimschoots de kans krijgt om met GPS-apparatuur te werken en echte wereldscenario’s na te bootsen. Dit stelt je in staat om de leerstof niet alleen te begrijpen, maar deze ook effectief toe te passen in je professionele leven. Hier zijn enkele van de praktische ervaringen die je kunt verwachten:

 • Veldwerk: Ga naar buiten en pas je nieuwe kennis direct toe in het veld. Deze oefeningen helpen je om de interactie tussen GPS-technologie en de fysieke wereld te begrijpen.
  • Locatiebepaling en -tracking: Leer hoe je nauwkeurig locaties kunt bepalen en volgen in verschillende omgevingen.
  • Landmeting: Ervaar hoe GPS wordt gebruikt in professionele landmeting, inclusief het vastleggen van punten, lijnen en polygonen.
 • Simulatieoefeningen: In een gecontroleerde omgeving simuleren we verschillende scenario’s om je voor te bereiden op complexe situaties die je in de praktijk kunt tegenkomen.
  • Multipath-correctie: Oefen met het identificeren en corrigeren van multipath-fouten die de nauwkeurigheid van GPS-metingen kunnen beïnvloeden.
  • Nauwkeurigheidsanalyse: Leer hoe je de nauwkeurigheid van je metingen analyseert en verbetert, gebruikmakend van technieken zoals RTK GPS.

Waarom kiezen voor onze Cursus GPS Gevorderd?

De keuze voor een geavanceerde GPS-cursus is een belangrijke stap in de professionele ontwikkeling van iedereen die actief is in de wereld van geo-informatie en geodata. Onze Cursus GPS Gevorderd bij Geo-ICT onderscheidt zich door een combinatie van diepgaande theoretische kennis, praktische vaardigheden, en de nieuwste technologieën. Maar waarom zou je specifiek voor onze cursus kiezen? Hier zijn enkele overtuigende redenen:

 • Deskundige Instructeurs: Onze cursus wordt gegeven door ervaren professionals die niet alleen experts zijn in hun vakgebied, maar ook gepassioneerd zijn over het delen van hun kennis met jou.
 • State-of-the-Art Technologieën: Bij Geo-ICT heb je toegang tot de laatste technologieën en software die in de industrie worden gebruikt. Dit stelt je in staat om te leren en te oefenen met de tools die je in je dagelijkse werkzaamheden zult tegenkomen, waardoor je niet alleen je kennis uitbreidt maar ook je inzetbaarheid vergroot.
 • Balans tussen Theorie en Praktijk: Onze cursus biedt een perfecte balans tussen theoretische kennis en praktische toepassing. Dit betekent dat je niet alleen leert over de nieuwste ontwikkelingen en technieken in GPS-technologie, maar dat je ook de kans krijgt om deze kennis toe te passen door middel van hands-on oefeningen en real-world scenario’s.

Enkele hoogtepunten van onze cursus zijn:

 • Diepgaande verkenning van GNSS, RMS, DOPS, en de verschillen tussen ellipsoïde en geoïde modellen.
 • Praktische oefeningen met de nieuwste GPS-apparatuur om je vaardigheden te verbeteren en je vertrouwd te maken met real-world toepassingen.
 • Persoonlijke aandacht en begeleiding van onze instructeurs, zodat je het meeste uit je leerervaring kunt halen.

Door te kiezen voor de Cursus GPS gevorderd bij Geo-ICT, investeer je niet alleen in je professionele ontwikkeling, maar ook in je toekomst binnen de dynamische en snelgroeiende wereld van geo-informatietechnologie. Of je nu je vaardigheden wilt aanscherpen, je kennis wilt verdiepen, of nieuwe technologieën en technieken wilt ontdekken, onze cursus biedt alles wat je nodig hebt om met vertrouwen en expertise vooruit te gaan in je carrière.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €650,- Excl. btw

  €650,- Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  De dag begint met een herhaling van de basiskennis. De principes van GNSS, RMS, DOPS, Ellipsoïde en Geoïde worden herhaald. Hierna worden de DOP waarden, multipath, Ellipsoïde en Geoïde, projecties en lokalisaties verder toegelicht.

  Hierna gaat u onder begeleiding van de docent oefeningen doen met de GPS om de functies beter te begrijpen en u leert hoe deze toegepast kunnen worden.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Werken met projecties
  • Lokalisaties
  • Dieper ingaan op DOP waarden
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over GPS Gevorderd

  Deze cursus verdiept je kennis in GPS en GNSS, inclusief onderwerpen zoals RMS, DOPS, en de verschillen tussen ellipsoïde en geoïde.

  De cursus is bedoeld voor geo-professionals die hun basiskennis van GPS willen uitbreiden met geavanceerde concepten.

  We behandelen geavanceerde onderwerpen zoals DOP waarden, multipath effecten, projecties en lokalisatietechnieken.

  Het is een 1-daagse intensieve training, gericht op het verdiepen van je GPS-kennis.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen met GPS, waarbij je werkt met projecties en dieper ingaat op DOP waarden.