Cursus GPS Basis voor professionals

Landmeetkunde

Landmeetkunde

Deze cursus is bedoeld voor professionals die na de cursus in landmeetkundige projecten met GPS aan de slag gaan. Voor de cursus mag u uw eigen GPS ontvanger meebrengen.

Cursusduur: 1 dag
4.5
6

Gegeven door:

Introductie tot Global Positioning System (GPS)

In de wonderlijke wereld van geolocatie en navigatie neemt het Global Positioning System (GPS) een centrale plaats in. GPS, een term die vaak synoniem staat voor het bredere concept van GNSS (Global Navigation Satellite Systems), is een technologie die onze manier van reizen, navigeren, en het verkennen van de wereld om ons heen radicaal heeft veranderd. Oorspronkelijk ontwikkeld door het Amerikaanse leger in de jaren ’70, stelde GPS ons in staat met ongekende precisie locaties over de hele wereld aan te wijzen. In de jaren ’80, werd het systeem voor een breder publiek beschikbaar gesteld, wat een revolutie teweegbracht in zowel commerciĂ«le als persoonlijke toepassingen van locatiebepaling.

De ware kracht van GPS ligt in zijn vermogen om real-time geografische informatie te verstrekken, gebruikmakend van een netwerk van minstens 24 satellieten die de aarde omcirkelen. Deze satellieten zenden voortdurend signalen uit, die door GPS-ontvangers op aarde worden opgevangen om locatie, snelheid, en tijdinformatie te bepalen. De toepassingen van GPS zijn enorm en variëren van navigatiehulp in voertuigen en mobiele telefoons tot geavanceerde toepassingen in landmeetkunde, luchtvaart, en maritieme navigatie.

Naast GPS omvat GNSS andere satellietsystemen zoals GLONASS, Galileo, en BeiDou, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Deze diversiteit zorgt voor grotere precisie en betrouwbaarheid door redundantie en de mogelijkheid om signalen van meerdere systemen tegelijk te ontvangen. Het belang van GNSS gaat verder dan alleen navigatie; het speelt een cruciale rol in wetenschappelijke onderzoeken, rampenmanagement, landbouw, en nog veel meer gebieden waar precieze geolocatie essentieel is.

Met de voortdurende ontwikkeling en verbetering van GNSS-technologieën, waaronder verbeteringen in precisie door augmentatiesystemen en nieuwe satellietlanceringen, blijft de toekomst van geolocatie spannend. Geo-ICT speelt hierbij een sleutelrol door de grenzen van wat mogelijk is met geodata te verleggen en biedt cursussen aan die professionals uitrusten met de kennis en vaardigheden om deze krachtige technologie te benutten.

Klaar met onze cursus GPS Basis? Dan hebben we ook nog een cursus GPS Gevorderd, die naadloos aansluit op deze basiscursus.

De Fundamenten van GPS en de Impact op de Landmeetkunde

Duikend in de basisprincipes van GPS, wordt het al snel duidelijk waarom deze technologie zo’n game-changer is voor de landmeetkunde. Het begrijpen van de drie cruciale segmenten van het GPS-systeem – het ruimtesegment, het controlesegment, en het gebruikerssegment – is essentieel voor iedereen die zich in dit veld begeeft. Deze fundamenten verklaren hoe satellieten hun posities in de ruimte bepalen en communiceren met ontvangers op aarde om nauwkeurige locatiedata te verstrekken.

 • Ruimtesegment: Dit bestaat uit de GPS-satellieten zelf, die in een precies bepaalde baan rond de aarde vliegen.
 • Controlesegment: Een wereldwijd netwerk van grondstations dat de satellieten monitort en hun klokken en baangegevens bijstuurt.
 • Gebruikerssegment: De GPS-ontvangers die door iedereen worden gebruikt, van professionals in de landmeetkunde tot consumenten met smartphones.

De impact van GPS op de landmeetkunde kan niet worden overschat. Het heeft de efficiëntie en nauwkeurigheid van landmetingen aanzienlijk verbeterd, waardoor taken die voorheen dagen in beslag namen, nu in enkele uren kunnen worden voltooid. Belangrijk is dat GPS de toegang tot precieze geolocatiegegevens democratischer heeft gemaakt, wat essentieel is voor een breed scala aan toepassingen in de geo-informatie.

De toepassing van GPS in de landmeetkunde heeft geleid tot een revolutie in hoe we denken over en werken met geodata:

 • Precisie en betrouwbaarheid: Het vermogen om exacte locaties te bepalen verbetert de nauwkeurigheid van geografische informatie.
 • Flexibiliteit en toegankelijkheid: GPS-technologie is breed toegankelijk, waardoor meer professionals en organisaties kunnen profiteren van geavanceerde landmeetkundige methoden.
 • Innovatie in het veld: GPS stimuleert voortdurende innovatie, van de ontwikkeling van nieuwe landmeetkundige instrumenten tot geavanceerde software voor data-analyse.

Door de essentiële rol van GPS in de moderne landmeetkunde te begrijpen, kun je de enorme mogelijkheden van geodata beter waarderen en benutten. Geo-ICT speelt hierin een cruciale rol door niet alleen te onderwijzen over de technische aspecten van GPS maar ook door te laten zien hoe deze technologie kan worden toegepast om de wereld om ons heen te verkennen en te begrijpen.

Hoe GPS de Precisie in de Landmeetkunde Heeft Getransformeerd

De komst van GPS-technologie heeft de wereld van de landmeetkunde op zijn kop gezet, waarbij de precisie en efficiëntie van metingen naar ongekende hoogten zijn gestuwd. Voordat GPS breed beschikbaar was, waren landmeters aangewezen op traditionele, vaak tijdrovende methodes. Met GPS is dit landschap radicaal veranderd. Laten we eens kijken hoe:

 • Verhoogde nauwkeurigheid: GPS biedt een ongeĂ«venaarde nauwkeurigheid in positiebepaling, essentieel voor landmeetkundige taken. Deze precisie is van onschatbare waarde bij het in kaart brengen van terreinen en het bepalen van eigendomsgrenzen.
 • Tijdsbesparing: Wat vroeger uren of dagen in beslag nam, kan nu in minuten worden volbracht dankzij GPS-technologie. Dit heeft geleid tot een significante verhoging van de productiviteit in het veld.
 • Toegankelijkheid van afgelegen locaties: GPS maakt het gemakkelijker om locaties te meten die moeilijk te bereiken zijn met traditionele landmeetkundige instrumenten.

Bovendien heeft de integratie van GPS met andere technologieën, zoals drones en geavanceerde mapping software, nieuwe mogelijkheden geopend voor de verzameling en analyse van geodata. Deze technologische synergie heeft geleid tot innovaties in hoe landmetingen worden uitgevoerd en hoe geodata wordt gebruikt in diverse disciplines, van stedenbouw tot milieuwetenschap.

De invloed van GPS op de landmeetkunde is een duidelijk voorbeeld van hoe technologische vooruitgang traditionele processen kan transformeren, leidend tot verbeteringen die we ons een paar decennia geleden niet eens konden voorstellen. Geo-ICT omarmt deze vooruitgang volledig, door cursussen aan te bieden die de deelnemers niet alleen uitrusten met de kennis van GPS-technologie, maar ook met de vaardigheden om deze kennis toe te passen in hun professionele leven.

Wat je Zult Leren in de Cursus GPS Basis

Kernprincipes van GNSS: GPS, GLONASS, GALILEO, en BEIDOU

Binnen het Global Navigation Satellite Systems (GNSS) speelt GPS een leidende rol, maar het is slechts Ă©Ă©n speler op een veld met meerdere belangrijke systemen. Elk van deze systemen brengt unieke voordelen en functionaliteiten:

 • GPS (Global Positioning System): Ontwikkeld door de Verenigde Staten, staat het bekend om zijn wereldwijde dekking en betrouwbaarheid.
 • GLONASS (Global Navigation Satellite System): Ruslands antwoord op GPS, biedt het een vergelijkbare functionaliteit met een iets andere satellietbaanconfiguratie.
 • Galileo: Europa’s eigen satellietnavigatiesysteem, ontworpen voor civiel gebruik, staat bekend om zijn hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.
 • BeiDou: China’s navigatiesysteem, biedt het zowel regionale als globale dekking.

Deze systemen werken samen om globale dekking te bieden, waarbij de redundantie en diversiteit van signalen de precisie en betrouwbaarheid van geolocatiegegevens verbeteren. Door meerdere GNSS-signalen tegelijk te gebruiken, kunnen GNSS-ontvangers overal ter wereld meer accurate en betrouwbare locatiegegevens verkrijgen. Dit multilaterale systeem ondersteunt een breed scala aan toepassingen, van persoonlijke navigatiehulpmiddelen tot geavanceerde landmeetkundige en wetenschappelijke onderzoeken.

De ontwikkeling en adoptie van deze systemen benadrukken de groeiende behoefte aan precieze en betrouwbare geolocatie-technologieën in onze steeds meer verbonden wereld. Geo-ICT erkent het belang van deze technologieën en integreert hun principes in haar cursussen, waardoor deelnemers worden voorbereid op een toekomst waarin geodata een centrale rol speelt.

Praktijkgerichte Kennis: Van Theorie naar Veldwerk

De overstap van theoretische concepten naar praktijkgericht veldwerk is een cruciale fase in het beheersen van GPS-technologieën. Geo-ICT biedt een unieke mix van theoretische kennis en praktische ervaring, waardoor je niet alleen leert over de werking van GPS, maar ook hoe je deze kennis in het veld kunt toepassen. Deze benadering verzekert dat de cursisten:

 • Hands-on ervaring opdoen met de nieuwste GPS-apparatuur.
 • Leren om gegevens nauwkeurig te verzamelen en te analyseren, essentieel voor elk project dat geolocatie vereist.
 • Probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn wanneer uitdagingen zich voordoen tijdens landmeetkundige werkzaamheden.

Door deze praktische focus zijn deelnemers beter voorbereid op de complexiteiten en uitdagingen van moderne landmeetkunde. Ze leren niet alleen de ‘knoppen indrukken’, maar krijgen ook een dieper inzicht in hoe en waarom bepaalde technieken worden gebruikt. Dit maakt hen waardevoller voor werkgevers en meer zelfverzekerd in hun vakgebied.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus GPS Basis?

De keuze voor Geo-ICT’s Cursus GPS Basis is een keuze voor kwaliteit, innovatie en praktijkgerichte leerervaringen. Maar wat maakt deze cursus echt onderscheidend? Hier zijn enkele redenen:

 • Toegewijde experts: Onze instructeurs zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar zijn ook gepassioneerd over het overbrengen van hun kennis op een boeiende en toegankelijke wijze.
 • Praktijkgerichte aanpak: We geloven sterk in leren door te doen. Daarom biedt onze cursus veel hands-on ervaringen waar je de theorie direct in de praktijk brengt.
 • State-of-the-art technologie: Bij Geo-ICT blijven we altijd vooroplopen wat betreft de nieuwste technologische ontwikkelingen, zodat onze cursisten leren werken met de meest actuele tools en systemen.

Door te kiezen voor onze cursus, kies je niet alleen voor het leren van GPS-technieken, maar ook voor een dieper begrip van hoe deze technologieën kunnen worden toegepast in de wereld van geo-informatie. Dit maakt onze cursus ideaal voor iedereen die zijn of haar vaardigheden in de geo-informatie wil verbeteren en uitbreiden.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €650,- Excl. btw

  €650,- Excl. btw

  Dag indeling Cursus GPS Basis

  Dag 1

  De volgende onderwerpen worden gedurende de cursusdag behandelt:

  Welke GPS systemen zijn er en hoe worden die gebruikt

  • GPS: Global Positioning System (VS)
  • GLONASS: GLObal NAvigation Satellite System (Rusland)
  • GALILEO: European Satellite Navigation System (EU)
  • BEIDOU/COMPASS: Chinees GNSS systeem

  Werking GPS systeem, 3 segmenten

  • Ruimte Segment (Satellieten)
  • Grond Segment
  • Control Segment op de Falcon Air Base Colorado
  • Monitor Stations (Hawaii, Florida,Ascension Island,Diego Garcia,Kwajalein)
  • Gebruiker Segment

  Soorten GNSS metingen

  • Statisch
  • Twee ontvangers op een vaste plek
  • Tijdsspan van 15-60 minuten.
  • Pseudo statisch, fast static, rapid static
  • Twee ontvangers op een vaste plek
  • Tijdspan <15 min.
  • Kinematic
  • Een ontvanger op een vast punt
  • Tweede ontvanger (rover) is bewegend
  • Tijdspan enkele seconden

  Coördinaatsystemen 

  • Wereld: WGS84 en ITRS
  • Wereldwijd GPS coördinaatsysteem
  • Europa: ETRS89
  • Afgeleide van WGS84, verschuiving van Europese plaat
  • Gebaseerd op ITRS
  • Permanente monitoring met GPS
  • Nederland: AGRS
  • 5 AGRS punten (ETRS89 en RDNAP)
  • 418 GPS Kernnetpunten (RDNAP)

  Referentie netwerken

  • SMART-net
  • LNR-net
  • 06-GPS
  • VRS-Now
  • Netpos (Kadaster/RWS)
  â–Ş Gestandaardiseerde correctiemethoden
  • Virtueel Referentiestation (VRS)
  • Vlakken Correctie Parameter (FKP)
  • MAX en i-MAX (o.a. multi baseline)
  â–Ş Uitwisselingsvormen en -formaten
  • Via GSM of GPRS (NTRIP)
  • Gestandaardiseerde RTCM formate

  Foutenbronnen

  â–Ş Fouten bij de satellieten
  • Klokfouten
  • Baanfouten
  â–Ş Fouten die ontstaan in de atmosfeer (onderweg)
  • Ionosfeer
  • Troposfeer
  â–Ş Fouten bij de GPS ontvanger

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Cursus GPS Basis

  • De cursist kent de theorie van GNSS
  • De cursist weet waar hij op moet letten bij het werken met een GPS
  • De cursist kan een goede GPS-meting uitvoeren

  Trainers  Anoniem

  2 jaren geleden

  Anoniem

  3 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over GPS Basis

  Deze cursus biedt basiskennis over GPS-systemen zoals GLONASS, GALILEO en BEIDOU/COMPASS, en hun werking.

  De cursus is geschikt voor zowel startende als ervaren geo-specialisten, en medewerkers van bedrijven in de geosector.

  We behandelen het ruimte-, controle- en grondsegment van GPS, evenals de werking van verschillende GPS-systemen.

  De cursus gaat in op verschillende GNSS-meetmethoden zoals statisch, kinematisch, pseudo-statisch en fast static.

  We bespreken verschillende coördinaatsystemen zoals WGS84 en ETRS89, en hun toepassing in GPS.

  De cursus behandelt het gebruik en de betekenis van referentienetwerken zoals SMART-net en LNR-net in GPS.

  We bespreken verschillende foutenbronnen in GPS, waaronder fouten bij de satellieten, in de atmosfeer, en bij de GPS-ontvanger.

  Door deze cursus te volgen, ontwikkel je een grondige kennis van GPS, wat essentieel is voor veel toepassingen in de geosector.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen om de theorie toe te passen en je vaardigheden in GPS-gebruik te versterken.