GPS Snel aan de slag

Landmeetkunde

Landmeetkunde

Tijdens deze cursus gaat u met een GPS ontvanger nauwkeurig landmeten en op de bijbehorende tablet voert u extra gegevens in.

Cursusduur: 1 dag
5
3

Gegeven door:

Introductie tot GPS

Geo-ICT Training Center, Nederland - Snel aan de slag met GPSIn een wereld waar de exacte locatie van belang kan zijn voor alles van navigatie tot het traceren van bezittingen, staat GPS, oftewel Global Positioning System, centraal in ons dagelijks leven. GPS is een satellietnavigatiesysteem dat door de Amerikaanse overheid wordt beheerd en in staat stelt om overal op of nabij de aarde de locatie en tijdinformatie te bepalen. Het systeem gebruikt een netwerk van satellieten die signalen uitzenden naar apparaten op de grond, waardoor deze apparaten hun positie met opmerkelijke nauwkeurigheid kunnen berekenen.

De basis van GPS ligt in de afstandsmeting tussen satellieten en de ontvanger. Door de positie van de satellieten te kennen en de tijd te meten die signalen nodig hebben om de ontvanger te bereiken, kan de GPS-ontvanger zijn eigen locatie berekenen. Dit principe lijkt misschien eenvoudig, maar de uitvoering ervan is het resultaat van decennia van innovatie en technologische ontwikkeling.

Geo-ICT maakt gebruik van deze essentiĂ«le technologie in hun cursusaanbod, met name in de cursus “GPS Snel aan de Slag”. Deze cursus duikt dieper in de werking en toepassingen van GPS, en biedt deelnemers de kennis en vaardigheden om GPS-technologie professioneel te benutten. Deze cursus is vooral bedoeld voor mensen die interesse hebben in het meten met GPS en dat ook eens willen uitproberen.  Mensen die echt professioneel landmeter willen worden en nauwkeurig metingen willen gaan doen kunnen beter deelnemen een de cursus GPS Basis of aan de complete Leergang Landmeetkunde.

Wat is GPS en Hoe Werkt Het?

GPS staat voor Global Positioning System, een netwerk van satellieten dat ons in staat stelt om op aarde precieze plaatsbepaling te doen. Dit ingenieuze systeem heeft de manier waarop we navigeren en de wereld om ons heen begrijpen, volledig getransformeerd. Maar hoe werkt deze cruciale technologie precies, en wat maakt het zo betrouwbaar voor zowel dagelijks gebruik als professionele toepassingen? Laten we dat eens nader bekijken:

 • Satellietnetwerk: GPS functioneert door een netwerk van ongeveer 24 satellieten die rond de aarde draaien. Deze satellieten sturen continu signalen uit, die door GPS-ontvangers worden gebruikt om hun locatie te bepalen.
 • Signaalontvangst: Een GPS-ontvanger op aarde vangt signalen op van minimaal vier GPS-satellieten om de locatie nauwkeurig te kunnen berekenen. Hoe meer satellietsignalen de ontvanger kan oppikken, des te nauwkeuriger de locatiebepaling.
 • Tijdsynchronisatie: De sleutel tot de werking van GPS is de precisie van de tijd. Elke satelliet heeft een atoomklok aan boord, waardoor ze extreem nauwkeurige tijdmarkeringen naar de aarde kunnen sturen. De tijd die een signaal erover doet om de ontvanger te bereiken, helpt bij het bepalen van de afstand tussen de satelliet en de ontvanger.

Het principe achter GPS lijkt misschien eenvoudig, maar de technologie die het mogelijk maakt, is uiterst complex en geavanceerd. Geo-ICT biedt in hun cursus “GPS Snel aan de Slag” uitgebreide inzichten in deze fascinerende wereld. Hierbij leer je niet alleen over de werking van GPS, maar ook hoe je deze technologie kunt toepassen in praktische situaties, van landmeten tot navigatie.

Enkele punten die in de cursus aan bod komen, zijn:

 • De geschiedenis en ontwikkeling van GPS-technologie: van militair hulpmiddel tot alomtegenwoordige civiele toepassing.
 • Technische diepgang over hoe GPS-signalen worden gegenereerd en verwerkt: een kijkje in de complexiteit van satellietnavigatie.
 • Praktische toepassingen van GPS in verschillende velden: van geodata-analyse tot precisielandbouw.

Bij Geo-ICT leer je niet alleen de theorie achter GPS, maar krijg je ook de kans om hands-on ervaring op te doen met de nieuwste GPS-apparatuur. Deze combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden maakt de cursus ideaal voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in de vele toepassingen van geo-informatie.

De Evolutie van GPS Technologie

De geschiedenis van GPS is een fascinerend verhaal van technologische vooruitgang, strategische planning en de transformatie van een systeem dat oorspronkelijk bedoeld was voor militair gebruik tot een tool die we dagelijks in onze handen houden. De evolutie van GPS-technologie heeft een diepgaande impact gehad op de maatschappij, van de manier waarop we navigeren tot hoe we geo-informatie interpreteren en gebruiken.

 • Beginjaren en militair gebruik: GPS, ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van Defensie, werd in de jaren ’70 gelanceerd met de primaire functie om de navigatie van het leger te verbeteren. Het systeem bood ongekende nauwkeurigheid in positionering, wat essentieel was voor militaire operaties.
 • Toegang voor burgers: Na het neerhalen van Korean Air Lines vlucht 007 in 1983, waarbij een passagiersvliegtuig werd neergeschoten nadat het per ongeluk het Sovjetluchtruim was binnengevlogen, besloot president Ronald Reagan dat GPS-signalen beschikbaar moesten worden gemaakt voor civiel gebruik om dergelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.
 • Technologische verbeteringen: Door de jaren heen heeft de technologie achter GPS zich voortdurend ontwikkeld, met significante verbeteringen in de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de signalen. Innovaties zoals de toevoeging van nieuwe satellieten, de ontwikkeling van nieuwe signalen en de integratie met andere navigatiesystemen hebben GPS getransformeerd tot het uiterst nauwkeurige systeem dat we vandaag de dag kennen.

De cursus “GPS Snel aan de Slag” van Geo-ICT neemt je mee door deze geschiedenis en meer, met een diepgaande blik op zowel de technologische als maatschappelijke evolutie van GPS. Je zult leren hoe deze ontwikkelingen de basis vormden voor de huidige toepassingen van GPS in diverse velden, zoals landmeten, navigatie, en geodata-analyse. De cursus benadrukt ook hoe kennis van de geschiedenis en technologie achter GPS je kan helpen om innovatieve oplossingen te creĂ«ren in jouw vakgebied.

Geo-ICT biedt niet alleen een blik op het verleden maar kijkt ook naar de toekomst van GPS-technologie. Met thema’s als:

 • De toekomst van satellietnavigatie: Nieuwe generaties GPS-satellieten en de integratie met systemen zoals Galileo en GLONASS.
 • Innovatieve toepassingen van GPS: Van slimme steden tot autonoom vervoer, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Door de geschiedenis te begrijpen, ben je beter voorbereid op de toekomst. En met Geo-ICT, stap je niet alleen in de wereld van GPS-technologie; je wordt ook deel van de voortdurende evolutie die de manier waarop we de wereld begrijpen en navigeren, vormgeeft.

Wat je Zult Leren in de Cursus GPS Snel Aan De Slag

Basisbeginselen van GPS Metingen

Om de basisbeginselen van GPS-metingen te begrijpen, is het essentieel om te starten met het fundamentele concept dat GPS gebaseerd is op het meten van afstanden tussen satellieten en een GPS-ontvanger. Deze afstandsmetingen, of beter gezegd, de tijd die het signaal erover doet om van de satelliet naar de ontvanger te reizen, vormen de basis van hoe GPS werkt. Laten we eens dieper duiken in de kernpunten die deze technologie zo revolutionair maken:

 • Satellietsignalen: GPS-ontvangers berekenen hun positie door de signalen te analyseren die verzonden worden door een groep van minimaal vier satellieten. Deze signalen bevatten de positie van de satelliet op het moment van uitzenden en de exacte tijd van het signaal.
 • Tijdmeting: De kern van GPS-technologie ligt in de ongelooflijk nauwkeurige tijdmeting. GPS-satellieten beschikken over atoomklokken die zorgen voor extreem nauwkeurige tijdmarkeringen. De tijd die een signaal nodig heeft om de ontvanger te bereiken, wordt gebruikt om de afstand tot elke satelliet te berekenen.
 • Positiebepaling: Door de afstanden tot meerdere satellieten te combineren, kan de GPS-ontvanger zijn eigen driedimensionale positie (breedtegraad, lengtegraad en hoogte) bepalen. Dit proces, bekend als trilateratie, is het hart van GPS.

In de cursus “GPS Snel aan de Slag” van Geo-ICT, duik je diep in deze beginselen en leer je hoe je deze kennis praktisch kunt toepassen. Of het nu gaat om het navigeren door onbekend terrein, het uitvoeren van landmetingen of het analyseren van geodata, de cursus voorziet je van de vaardigheden om nauwkeurige GPS-metingen te verrichten.

Hierbij worden verschillende toepassingen en methoden van GPS-metingen belicht, zoals:

 • Statische GPS-metingen voor landmeten met hoge precisie.
 • Real-Time Kinematic (RTK) GPS-metingen voor directe, zeer nauwkeurige positiebepalingen.
 • Differential GPS (DGPS) om de nauwkeurigheid van standaard GPS-metingen te verbeteren.

Bij Geo-ICT krijg je niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische ervaring met het uitvoeren van GPS-metingen. Dit stelt je in staat om met vertrouwen en nauwkeurigheid te werken in welk geo-informatie project dan ook. De cursus is een uitgelezen kans voor iedereen die de geheimen achter GPS-metingen wil ontrafelen en de vele toepassingen ervan in de praktijk wil brengen.

Professioneel Landmeten met GPS

Professioneel landmeten met GPS heeft de manier waarop we metingen en cartografie benaderen, revolutionair veranderd. Met de introductie van GPS in de landmeetkunde zijn de nauwkeurigheid, efficiĂ«ntie en mogelijkheden voor gegevensverzameling enorm toegenomen. Dit heeft geleid tot een significante verbetering in hoe projecten worden gepland, uitgevoerd en beheerd. Geo-ICT’s cursus “GPS Snel aan de Slag” speelt in op deze moderne benadering van landmeten door de deelnemers uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om GPS-technologie effectief te gebruiken in hun professionele praktijk.

 • Nauwkeurigheid op sub-centimeter niveau: Dankzij GPS kunnen landmeters nu met een ongeĂ«venaarde precisie meten. Dit is cruciaal voor projecten waar elke millimeter telt, zoals bij de aanleg van infrastructuur of de ontwikkeling van nauwkeurige geografische informatiesystemen (GIS).
 • EfficiĂ«ntie en tijdsbesparing: GPS stelt landmeters in staat om sneller te werken dan ooit tevoren. Wat vroeger dagen of zelfs weken in beslag nam, kan nu vaak in uren worden voltooid. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit maar verlaagt ook de kosten voor projecten.
 • Veelzijdigheid in toepassingen: GPS-technologie wordt niet alleen gebruikt voor traditionele landmetingen maar ook voor een breed scala aan toepassingen, zoals milieustudies, stadsplanning, en zelfs in de landbouw voor precisieboeren.

In de cursus “GPS Snel aan de Slag” van Geo-ICT, leer je hoe je:

 • GPS-technologie kunt toepassen voor zowel eenvoudige als complexe landmeetprojecten.
 • Gegevens correct kunt verzamelen en analyseren om betrouwbare resultaten te garanderen.
 • De nieuwste software en apparatuur kunt gebruiken voor de verwerking van GPS-gegevens.

Geo-ICT benadrukt het belang van praktische ervaring. Deelnemers krijgen de kans om hands-on te werken met moderne GPS-apparatuur en software, waardoor ze niet alleen leren over de theorie maar ook over de praktische uitvoering van professioneel landmeten met GPS. Dit bereidt cursisten voor op de realiteit van het werken in het veld, waar ze de opgedane kennis kunnen toepassen om met vertrouwen en precisie te meten.

Deze diepgaande benadering zorgt ervoor dat deelnemers aan de cursus “GPS Snel aan de Slag” van Geo-ICT niet alleen bekwaam worden in het gebruik van GPS voor landmeten, maar ook inzicht krijgen in de potentie van geo-informatie om de wereld om ons heen te begrijpen en vorm te geven.

Nauwkeurigheid en Betrouwbaarheid van GPS Gegevens

De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van GPS-gegevens zijn cruciale factoren die de waarde en toepasbaarheid van GPS in verschillende domeinen bepalen. Zonder een hoge mate van nauwkeurigheid zouden GPS-technologieĂ«n niet zo breed ingezet kunnen worden als ze nu zijn, van navigatie tot geavanceerde wetenschappelijke onderzoeken. Geo-ICT besteedt in de cursus “GPS Snel aan de Slag” aanzienlijke aandacht aan deze aspecten, zodat deelnemers niet alleen leren hoe ze GPS-gegevens kunnen verzamelen, maar ook hoe ze de precisie en betrouwbaarheid van deze gegevens kunnen verifiĂ«ren en verbeteren.

 • Invloeden op nauwkeurigheid: Verschillende factoren kunnen de nauwkeurigheid van GPS-gegevens beĂŻnvloeden, waaronder atmosferische omstandigheden, satellietconfiguratie, en signalen van interferentie. Begrijpen hoe deze factoren spelen en methoden om hun effecten te minimaliseren is essentieel voor elke professional die met GPS werkt.
 • Verbeteringstechnieken: Er zijn verschillende technieken en technologieĂ«n ontwikkeld om de nauwkeurigheid van GPS-gegevens te verbeteren. Enkele voorbeelden zijn:
  • Differential GPS (DGPS): Verbeterde nauwkeurigheid door het gebruik van grondstations om fouten in GPS-signalen te corrigeren.
  • Real-Time Kinematic (RTK): Biedt hoge nauwkeurigheid door correcties in real-time toe te passen.
  • Dual-frequency GPS-ontvangers: Gebruiken signalen op twee verschillende frequenties om de invloed van atmosferische verstoringen te verminderen.
 • Betrouwbaarheid van gegevens: De betrouwbaarheid van GPS-gegevens hangt af van zowel de technologie als de methoden die worden gebruikt om de gegevens te verzamelen en te verwerken. In de cursus wordt uitgelegd hoe je consistente en betrouwbare gegevens kunt waarborgen, wat cruciaal is voor projecten waarbij precisie een sleutelrol speelt.

Geo-ICT leert cursisten niet alleen hoe ze de nauwkeurigheid van hun GPS-metingen kunnen maximaliseren, maar ook hoe ze de integriteit van hun gegevens kunnen waarborgen. Dit omvat het uitvoeren van nauwkeurigheidscontroles, het kiezen van de juiste apparatuur voor het project, en het toepassen van best practices in gegevensverzameling en -analyse. Deze vaardigheden zijn onmisbaar in een tijdperk waarin geo-informatie een steeds belangrijkere rol speelt in besluitvorming en projectmanagement.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus GPS Snel Aan De Slag?

De keuze voor een cursus GPS-technologie is een belangrijke stap in je professionele ontwikkeling. Geo-ICT’s cursus “GPS Snel aan de Slag” onderscheidt zich door een unieke combinatie van diepgaande kennis, praktische ervaring, en aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in het veld. Maar waarom zou je specifiek voor onze cursus kiezen? Hier zijn enkele redenen die Geo-ICT onderscheiden van andere aanbieders:

 • Deskundige instructeurs: Onze docenten zijn experts in hun vakgebied, met jarenlange ervaring in zowel het onderwijzen van GPS-technologieĂ«n als het toepassen ervan in het veld. Ze brengen niet alleen hun theoretische kennis over, maar delen ook praktische tips en inzichten die alleen komen met ervaring.
 • Hands-on leren: Bij Geo-ICT geloven we sterk in leren door te doen. Onze cursus biedt uitgebreide praktische sessies waarin je direct aan de slag gaat met GPS-apparatuur en software. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen leert over de technologie, maar ook ervaring opdoet met het toepassen ervan in realistische scenario’s.
 • Kleine klassen voor persoonlijke aandacht: Wij houden onze klassen bewust klein om ervoor te zorgen dat elke deelnemer de nodige aandacht krijgt. Dit stelt onze instructeurs in staat om in te gaan op individuele vragen en biedt ruimte voor diepgaande discussies over de lesstof.

Enkele unieke voordelen van onze cursus omvatten:

 • Toegang tot de nieuwste GPS-technologieĂ«n en software: We zorgen ervoor dat onze cursisten werken met de nieuwste tools in de industrie, waardoor ze vooroplopen in technologische kennis.
 • Flexibele leeropties: We bieden verschillende formaten aan, van intensieve workshops tot avondklassen, om aan verschillende behoeften en schema’s te voldoen.

Door te kiezen voor Geo-ICT’s “GPS Snel aan de Slag”, kies je niet alleen voor een cursus die je de basisbeginselen van GPS leert; je kiest voor een leerervaring die je voorbereidt op de toekomstige uitdagingen en mogelijkheden binnen de wereld van geo-informatie. Of je nu je vaardigheden wilt verdiepen, je carrière wilt versnellen of nieuwe mogelijkheden binnen je vakgebied wilt verkennen, onze cursus biedt de kennis, vaardigheden, en het netwerk om je doelen te bereiken.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €695,00 Excl. btw

  €695,00 Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  Geo-ICT Training Center, Nederland - Snel aan de slag met GPSDe cursus GPS Snel aan de slag start met een uitleg over de oorsprong van GPS en vervolgens wordt toegelicht hoe GPS precies werkt. Vervolgens krijgt u uitleg over het Nederlands coördinatenstelsel waarin vrijwel alle geografische kaarten worden vastgelegd. Vervolgens wordt er gekeken naar de betrouwbaarheid en precisie van GPS. De deelnemers gaan vervolgens in groepjes van 2 naar buiten met een landmeetopdracht in de omgeving.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Na deze cursus is uw begrip wat landmeters doen kraakhelder geworden
  • U weet meer van de geosector en wat het onderdeeltje landmeten daarin betekent
  • Na de cursus bent u in staat om met GPS eenvoudige landmeetkundige metingen te doen
  • Wellicht heeft u voor u zelf bepaald of werken in de geosector iets voor u is en gaat u nog meer cursussen volgen of u gaat de mbo geodata en design doen

  Trainers  Anoniem

  2 jaren geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over GPS Snel aan de slag

  In deze cursus leer je over nauwkeurig meten met GPS, de betrouwbaarheid van GPS-metingen, en de basis van GPS-technologie. Je krijgt praktische kennis voor professioneel landmeten.

  Deze cursus is speciaal ontworpen voor professionele landmeters en iedereen met interesse in GPS-metingen, zowel beginners als ervaren gebruikers.

  De cursus is een intensieve training die meestal binnen Ă©Ă©n dag wordt afgerond

  GPS-metingen bieden hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, wat essentieel is in professioneel landmeten en andere toepassingen waar precisie cruciaal is.

  De betrouwbaarheid van GPS-metingen wordt gewaarborgd door geavanceerde technologieën en nauwkeurige kalibratie van apparatuur, samen met deskundige kennis van het gebruik van GPS.

  De cursus omvat onderwerpen zoals GPS basisbegrippen, nauwkeurig meten met GPS, en de leergang Landmeetkunde, met zowel theoretische als praktische componenten.

  Ja, de cursus bevat praktische oefeningen waarbij je leert hoe je GPS-apparatuur effectief kunt gebruiken voor nauwkeurige metingen.

  Je kunt zich inschrijven voor de Cursus GPS Snel aan de Slag via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan), of door direct contact op te nemen met het instituut.

  Voor specifieke kosteninformatie kun je het beste direct contact opnemen met Geo-ICT Training Center, aangezien de prijzen kunnen variëren.

  Ja, na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een certificaat van deelname, wat jouw vaardigheden en kennis in GPS-technologie aantoont.