Leergang Maatvoering

Landmeetkunde

Landmeetkunde

De cursist leert een maatvoering voor te bereiden in AutoCAD en leert ook de maatvoering in het terrein te doen met een GPS ontvanger en met een Total Station.

Cursusduur: 3 dagen

Gegeven door:

Maarten Wouters

Introductie tot Landmeetkunde en Maatvoering

Landmeetkunde, een vakgebied zo oud als de beschaving zelf, blijft onmisbaar in onze moderne wereld van geo-informatie en geodata. Deze wetenschap, die zich bezighoudt met het meten en in kaart brengen van onze fysieke wereld, is de ruggengraat van talloze projecten, van stadsplanning tot constructie, waar precisie en nauwkeurigheid voorop staan. In de Cursus Leergang Maatvoering bij Geo-ICT leer je niet alleen de basisprincipes van landmeten, maar ook hoe deze principes toe te passen met behulp van de nieuwste technologieën zoals GPS-ontvangers en Total Stations.

De transitie naar digitale maatvoering heeft de deur geopend naar een efficiëntere en preciezere manier van werken. Dit houdt in dat je leert om maatvoeringen voor te bereiden in AutoCAD, en deze vervolgens te implementeren in het veld met geavanceerde hulpmiddelen. Deze aanpak vermindert niet alleen de kans op fouten, maar verhoogt ook de snelheid waarmee projecten voltooid kunnen worden. Met een focus op de toepassing van deze methoden in het terrein, biedt de cursus een praktijkgerichte leerervaring die jouw vaardigheden naar een hoger niveau tilt.

Belangrijk is dat je na deze cursus niet alleen over theoretische kennis beschikt, maar ook praktische vaardigheden hebt ontwikkeld die direct toepasbaar zijn in je werk of projecten. Dit maakt de Cursus Leergang Maatvoering bij Geo-ICT een waardevolle investering in je professionele toekomst.

De Rol van Landmeetkunde in de Moderne Geo-ICT

Landmeetkunde speelt een cruciale rol in de wereld van geo-informatie en geodata, waarbij de integratie met moderne Geo-ICT technologieën centraal staat. De toepassingen zijn divers en essentieel voor zowel stedelijke ontwikkeling als natuurbehoud. Hieronder enkele punten die de impact van landmeetkunde in de hedendaagse Geo-ICT benadrukken:

 • Precisie in Projectuitvoering: Zorgt voor nauwkeurige metingen die cruciaal zijn voor de bouw en ontwikkeling van infrastructuur.
 • EfficiĂ«ntie in Dataverzameling: Moderne technologieĂ«n zoals GPS en Total Stations maken het mogelijk om snel en nauwkeurig gegevens te verzamelen.
 • Bijdrage aan Duurzaamheid: Door nauwkeurige landmeting kunnen projecten met minimale impact op het milieu worden gepland en uitgevoerd.

De integratie van landmeetkunde met Geo-ICT opent nieuwe deuren voor professionals in het veld, waardoor zij met geavanceerde tools en technieken kunnen werken. Dit verhoogt niet alleen de precisie van hun werk, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor analyse en interpretatie van geodata. Door deze technologische vooruitgang is de landmeetkundige van vandaag een sleutelfiguur in de planning en realisatie van toekomstige projecten, waarbij zijn of haar expertise bijdraagt aan de vormgeving van onze wereld.

In de Cursus Leergang Maatvoering bij Geo-ICT leer je hoe je deze rol effectief kunt vervullen, met een sterke nadruk op de praktische toepassing van Geo-ICT in jouw landmeetkundige werkzaamheden.

Basisprincipes en Toepassingen van Landmeten

Het fundament van landmeten ligt in de basisprincipes die zorgen voor nauwkeurigheid en betrouwbaarheid in het verzamelen van geo-informatie. Deze principes zijn de bouwstenen voor diverse toepassingen in de moderne wereld, van bouwprojecten tot milieubeheer. Enkele kernaspecten hiervan zijn:

 • Meting van afstanden en hoeken: Het nauwkeurig bepalen van de grootte en vorm van land en eigendommen.
 • Hoogtemetingen: Cruciaal voor het plannen van constructies en het beheer van waterwegen.
 • Gebruik van GPS-technologie: Voor het vaststellen van exacte locaties met wereldwijde precisie.

Deze basisprincipes stellen professionals in staat om gegevens te verzamelen die essentieel zijn voor:

 • Ontwerp en planning: Het creĂ«ren van gedetailleerde plattegronden en modellen voor toekomstige ontwikkelingen.
 • Uitvoering van constructieprojecten: Waarbij elke meting zorgt voor de integriteit en duurzaamheid van het gebouwde.

De Cursus Leergang Maatvoering bij Geo-ICT dompelt je onder in deze wereld, waarbij je niet alleen de theorie leert, maar vooral ook de praktische toepassing ervan in het veld. Dit bereidt je voor op een toekomst waarin jij met jouw expertise in landmeten een onmisbare schakel vormt in de realisatie van projecten die onze leefomgeving verbeteren en beschermen.

Wat je Zult Leren in de Cursus Leergang Maatvoering

Kennismaking met Digitale Maatvoering en Geavanceerde Hulpmiddelen

De overstap naar digitale maatvoering markeert een revolutionaire verandering in landmeetkunde en geo-informatie. Deze cursus legt de nadruk op de integratie van digitale hulpmiddelen en technologieën, essentieel voor de moderne landmeter. Je maakt kennis met:

 • AutoCAD voor Voorbereiding: Leer hoe je maatvoeringsplannen efficiĂ«nt voorbereidt in AutoCAD, een standaard in de industrie.
 • GPS-ontvangers en Total Stations: Verkrijg praktische ervaring met het gebruik van deze apparaten voor uiterst nauwkeurige metingen.

Deze hulpmiddelen stellen je in staat om niet alleen met grotere precisie te werken maar ook om projecten sneller en efficiënter uit te voeren. Je ontdekt hoe digitale technologieën de manier waarop we landmeten en geo-informatie verzamelen, transformeren, wat cruciaal is voor elke professional die zich wil onderscheiden in het veld.

Praktische Vaardigheden met GPS en Total Stations

Het beheersen van GPS-ontvangers en Total Stations is cruciaal in de moderne landmeetkunde. Deze apparatuur stelt landmeters in staat om met ongekende nauwkeurigheid te werken, wat essentieel is in projecten die vereisen dat elke millimeter telt. In de Cursus Leergang Maatvoering duik je diep in de praktische vaardigheden die nodig zijn om deze instrumenten te bedienen:

 • EfficiĂ«nte Gegevensverzameling: Leer hoe je snel en nauwkeurig terreingegevens verzamelt.
 • Nauwkeurige Positionering: Begrijp het belang van precieze positionering en hoe GPS-technologie dit faciliteert.
 • Data Integratie: Maak kennis met het integreren van verzamelde gegevens in software zoals AutoCAD voor verdere analyse en toepassing.

Deze hands-on ervaring biedt niet alleen een sterke basis in het gebruik van deze geavanceerde hulpmiddelen, maar bereidt je ook voor op het toepassen ervan in real-world scenario’s, van stedelijke planning tot milieubeheer.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Leergang Maatvoering?

Kiezen voor de Cursus Leergang Maatvoering bij Geo-ICT betekent kiezen voor kwaliteit en expertise. Deze cursus onderscheidt zich door:

 • Ervaring en Expertise: Geo-ICT docenten zijn experts in hun vakgebied.
 • Praktijkgericht Leren: De cursus biedt een evenwicht tussen theorie en veel praktijkervaring.
 • Moderne TechnologieĂ«n: Je leert werken met de nieuwste instrumenten en software.

Deze cursus biedt je de vaardigheden en kennis die je nodig hebt om te excelleren in landmeetkunde en geo-informatie, met een focus op toekomstige carrièremogelijkheden.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  €1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Maatvoeren, uitzetten, landmeten ofwel de inwinning van geo-Informatie in het veld wordt gedaan door diverse organisaties in Nederland bijvoorbeeld: gemeenten, provincies, waterschappen, spoorwegen, Rijkswaterstaat, ministeries en onderzoeksinstituten.
  De volgende soorten metingen worden er gedaan:

  • Waterpassen: het bepalen van de hoogte van een punt ten opzichte van NAP door middel van een doorgaande waterpassing.
  • Laser: lokaal hoogtes overhalen of afschot uitzetten
  • Total Stations: het inmeten van een stuk terrein met een Total Station en het uitzetten van een nieuw te maken object. Hiervoor zal eerst boven een bekend punt moeten worden opgesteld. De punten zullen gecodeerd worden zodat er later een tekening van gemaakt kan worden.

  Tijdens deze dag krijgt de cursist een korte introductie in de Maatvoering. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Maatvoeringsberekeningen, Goniometrie en coördinatenleer, Argumentenberekeningen, Voerstraalmethode, Maatvoeringsplan.

  Dag 2

  Maatvoeringen in de bouw worden gedaan met een hoge precisie en betrouwbaarheid. De maatvoering wordt steeds meer digitaal gedaan met een Total Station. De werking van een Total Station wordt behandeld en er worden een aantal praktische oefeningen mee gedaan. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Maatvoeringssymbolen en tekeningen,
  Uitgangsgegevens en hoofdreferentielijnen, Maatvoering grondwerk en bouwraam, Maatvoering palen met en zonder bouwraam, Maatvoering fundering met en zonder bouwraam, Maatvoeren met een Total Station.

  Dag 3

  De cursisten leren werken met MC start en MC next om punten uit digitale tekening te halen en in hun instrument te zetten. De volgende onderwerpen komen aan bod: puntenbeheer, import en export van en naar Total stations, export van MC start/MCnext naar CAD, punten plaatsen in CAD en overhalen naar MC start/MC next, punten wijzigen, maatvoeringscontrole en vergelijken van tekeningen, Maatvoering op begane grond, Maatvoering op verdiepingsvloer, Methode Mous, Maatvoering met prefab methoden, Maatvoering met bekistingen, Controlemetingen, Controleplan, Uitzetten en opmeten met Total Station.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • U krijgt kennis en inzicht van wat er speelt in de geo-sector
  • U leert denken en rekenen in het RD stelsel
  • U leert omgaan met MC start en MC next
  • U leert omgaan met maatvoeringen in en door AutoCAD
  • U leert diverse tips en trucs van een ervaren maatvoerder
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over Leergang Maatvoering

  In onze Cursus Leergang Maatvoering leer je essentiële vaardigheden in maatvoering, landmeetkunde, en het gebruik van Geo-ICT technologieën zoals RD stelsel en MC start.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals in de geosector, omscholers, en medewerkers van bedrijven in de geosector die hun kennis willen uitbreiden.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  Bij Geo-ICT Training Center profiteer je van gecertificeerde cursussen, ervaren docenten, en praktijkgerichte trainingen die je voorbereiden op een succesvolle carrière in de geosector.

  Ja, wij bieden flexibele online studieopties aan om te voldoen aan de behoeften van onze studenten. Neem contact op voor meer informatie over online cursussen.

  De cursus omvat onderwerpen zoals goniometrie en coördinatenleer, essentieel voor nauwkeurige maatvoering in de geosector.

  Ja, onze cursisten ontvangen gedurende de gehele cursus professionele ondersteuning van onze ervaren docenten.

  De cursus duurt 3 dagen, waarin je intensief getraind wordt in diverse aspecten van maatvoering en landmeetkunde.

  Je leert maatvoering voor te bereiden in AutoCAD, werken met GPS ontvangers en Total Stations, en digitale maatvoering in het terrein uitvoeren.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail voor verdere ondersteuning.