Leergang Maatvoering

Landmeetkunde Cursusduur: 3 dagen

De cursist leert een maatvoering voor te bereiden in AutoCAD en leert ook de maatvoering in het terrein te doen met een GPS ontvanger en met een Total Station.

Vrijwel alle aannemers gaan over op digitale maatvoering. De hulpmiddelen zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat u een maatvoering helemaal kunt voorbereiden in CAD en dat u het CAD bestand kunt inlezen in een Total Station. Het werk buiten in het terrein wordt daarmee zeer eenvoudig.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €1695,- Excl. btw

    Cursusduur: 3 dagen

    Dagindeling

    Dag 1

    Maatvoeren Context en Introductie

    Maatvoeren, uitzetten, landmeten ofwel de inwinning van geo-Informatie in het veld wordt gedaan door diverse organisaties in Nederland bijvoorbeeld: gemeenten, provincies, waterschappen, spoorwegen, Rijkswaterstaat, ministeries en onderzoeksinstituten.
    De volgende soorten metingen worden er gedaan:

    • Waterpassen: het bepalen van de hoogte van een punt ten opzichte van NAP door middel van een doorgaande waterpassing.
    • Laser: lokaal hoogtes overhalen of afschot uitzetten
    • Total Stations: het inmeten van een stuk terrein met een Total Station en het uitzetten van een nieuw te maken object. Hiervoor zal eerst boven een bekend punt moeten worden opgesteld. De punten zullen gecodeerd worden zodat er later een tekening van gemaakt kan worden.

    Tijdens deze dag krijgt de cursist een korte introductie in de Maatvoering. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Maatvoeringsberekeningen, Goniometrie en coördinatenleer, Argumentenberekeningen, Voerstraalmethode, Maatvoeringsplan.

    Dag 2

    Maatvoeren in de bouw

    Maatvoeringen in de bouw worden gedaan met een hoge precisie en betrouwbaarheid. De maatvoering wordt steeds meer digitaal gedaan met een Total Station. De werking van een Total Station wordt behandeld en er worden een aantal praktische oefeningen mee gedaan. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Maatvoeringssymbolen en tekeningen,
    Uitgangsgegevens en hoofdreferentielijnen, Maatvoering grondwerk en bouwraam, Maatvoering palen met en zonder bouwraam, Maatvoering fundering met en zonder bouwraam, Maatvoeren met een Total Station.

    Dag 3

    Digitale maatvoering met MC Start en MC Next

    De cursisten leren werken met MC start en MC next om punten uit digitale tekening te halen en in hun instrument te zetten. De volgende onderwerpen komen aan bod: puntenbeheer, import en export van en naar Total stations, export van MC start/MCnext naar CAD, punten plaatsen in CAD en overhalen naar MC start/MC next, punten wijzigen, maatvoeringscontrole en vergelijken van tekeningen, Maatvoering op begane grond, Maatvoering op verdiepingsvloer, Methode Mous, Maatvoering met prefab methoden, Maatvoering met bekistingen, Controlemetingen, Controleplan, Uitzetten en opmeten met Total Station.

    Leerdoelen

    • U krijgt kennis en inzicht van wat er speelt in de geo-sector
    • U leert denken en rekenen in het RD stelsel
    • U leert omgaan met MC start en MC next
    • U leert omgaan met maatvoeringen in en door AutoCAD
    • U leert diverse tips en trucs van een ervaren maatvoerder

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Andere cursussen

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.