Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

50 trainees, omscholers, specialisten en docenten

Leslocaties: Apeldoorn, Virtueel(online), In company 

Cursus: Python voor beginners en  beginnende programmeurs

De cursus Python voor beginners en beginnende programmeurs duurt 4 dagen en kost €1725,- excl. BTW.

Omschrijving

Deze cursus is voor gebruikers die willen leren programmeren in Python en code van deze taal willen begrijpen. Om deel te nemen aan deze cursus, is ervaring met programmeren niet noodzakelijk.

Inhoud 

Aan de hand van praktijkvoorbeelden komen verschillende onderwerpen aan bod. Zo leert u eerst hoe u Python installeert en worden basisbegrippen als variabelen en flow-control besproken. Programmeren wordt het beste aangeleerd door het te doen. Daarom gaat u vanaf de eerste dag al aan de slag met het opstellen van code en het schrijven van functionaliteiten.

U zult leren hoe een project opgesteld kan worden, waarbij u gebruikt maakt van zelfgeschreven-, third-party- en built-in modules. In deze projecten zult u werken met lokale gegevens en krijgt u voorbeelden te zien van het verkrijgen van data via het internet (API’s). Gegevens zullen eerst worden opgeslagen in Python collecties (lijsten en dictionaries), waarna ook aandacht zal zijn voor Object Oriënted Programming en de veelgebruikte module Pandas. Om crashes tijdens het uitvoeren van python programma’s te voorkomen, zult u ook leren hoe u fouten met behulp van exceptions kunt afvangen.

Na afloop van deze cursus bent u klaar voor het programmeren in Python. Wilt u nog verder leren? Dan zijn de cursussen Python Gevorderd of Python en Datascience een mooi vervolg op deze cursus.

Dagindeling

Dag 1:

De eerste dag van deze cursus wordt besteed aan de basisprincipes van Python. Er zal gestart worden met het installeren en klaarzetten van de Python omgeving, waarna de eerste regels code worden geschreven in een integrated developer environment (IDE). Tijdens deze eerste dag maakt u kennis met de primitieve datatypen (getallen, teksten en booleaanse waarden) en leert u werken met logica en flow-control binnen de Python programmeertaal.

Na deze dag kunt u:

 • een Python omgeving installeren.
 • gebruik maken van syntax-highlighting, autocompletion en andere functionaliteiten van een IDE.
 • de primitieve datatypen benoemen en deze gebruiken in Python scripts.
 • de basisprincipes van flow-control benoemen en de basisfunctionaliteit implementeren.
 

Dag 2:

Tijdens deze cursusdag zult u kennis maken met collecties (lijsten & dictionaires) en het definiëren van functies. Deze functies bevatten een x-aantal regels code die u met één aanroep op verschillende plaatsen in uw code kunt (her)gebruiken. Functies schrijven wordt veel in de praktijk gedaan, waardoor het ook niet altijd nodig is om zelf functionaliteit op te stellen. Daarom leert u welke functionaliteiten beschikbaar zijn in de built-in modules en hoe u extra onderdelen (third-party modules) kunt installeren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden (o.a. gegevens van het internet ophalen) leert u hoe deze modules gebruikt kunnen worden.

Na deze dag kunt u:

 • nuttige functies schrijven en gebruiken.
 • de eigenschappen van de collectie data-typen van Python benoemen en deze datatypen gebruiken.
 • gebruik maken van verschillende built-in modules.
 • third-party packages installeren en gebruiken.
 • beschrijven hoe gegevens via het internet (via een API) met Python modules zijn op te halen.
 

Dag 3:

Deze derde dag staat in het teken van bestanden. Dit zijn onder andere het opsplitsen van uw python code naar zelfgemaakte modules/packages en het lezen/schrijven van tekstbestanden. Bij deze handelingen zult u merken dat de scripts groter en complexer beginnen te worden en dat meer data wordt verwerkt. Hierbij kunnen (onvoorziene) fouten ontstaan die uw programma’s doen vastlopen. Om crashes te voorkomen zult u leren hoe u exceptions kunt afvangen en zelf foutmeldingen kunt opstellen.

Na deze dag kunt u:

 • een projectstructuur aanmaken door Python scripts op te delen naar verschillende modules.
 • met Python navigeren binnen een operating system (OS) en bestanden lezen/schrijven.
 • fouten tijdens het uitvoeren van code afvangen met exceptions.
 

Dag 4:

Tijdens de laatste dag van de training worden de puntjes op de i gezet. Dit is onder andere het combineren van onderwerpen uit voorgaande cursusdagen, maar ook de introductie van twee veel gebruikte Python onderdelen. Dit is het principe van object oriënted programming (OOP) en de third-party package Pandas. OOP is een programmeer paradigma waarmee u datastructuren kunt definiëren. Met deze datastructuren wordt geprobeerd om de echte wereld te modelleren naar digitale objecten. In deze objecten worden zowel data als functionaliteiten opgeslagen. Pandas is daarentegen een python package die veel wordt gebruikt voor het lezen-, bewerken-/analyseren- en het wegschrijven van gegevens.

Na deze dag kunt u:

 • basisprincipes van Object Oriënted Programming beschrijven.
 • basisverwerkingen uitvoeren met de third-party package Pandas.

  NeeJa


  Leerdoelen

  • De cursist kent de vele mogelijkheden van Python.
  • De cursist kent een groot aantal bibliotheken binnen Python.
  • De cursist kent een groot aantal specifieke Python concepten.
  • De cursist kan Python code lezen en schrijven.
  • De cursist kan met behulp van Pythoncode eenvoudige problemen oplossen.