AutoCAD 2D Update

CAD

CAD

Door de jaren heen heeft AutoDesk steeds weer nieuwe en verbeterde versies AutoCAD 2D op de markt gebracht. In deze cursus wordt ingegaan op de nieuwste versie van AutoCAD (LT).

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Maarten Wouters

Introductie tot AutoCAD

AutoCAD, de toonaangevende software voor computerondersteund ontwerpen (CAD), blijft innoveren en zich aanpassen aan de behoeften van ontwerpers en ingenieurs wereldwijd. AutoCAD 2021 en AutoCAD 2024 introduceren een reeks aan nieuwe functies die zijn ontworpen om je workflow te verbeteren en je productiviteit te verhogen, ongeacht waar je werkt – op kantoor, thuis, of onderweg.

In de kern van AutoCAD’s evolutie ligt de verbetering van visuele nauwkeurigheid en de integratie met moderne technologieĂ«n. Functies zoals centerlines en center marks, revision clouds, en dynamic blocks verbeteren de precisie en flexibiliteit bij het ontwerpen. Met data linking kun je live links creĂ«ren tussen een Microsoft Excel-spreadsheet en een tabel in je tekening, wat zorgt voor simultane updates en een naadloze integratie van gegevens.

Een opmerkelijke vooruitgang in AutoCAD 2021 is de Drawing History functie, die een revolutionaire verandering in je workflow kan zijn door inzicht te geven in de evolutie van je tekeningen. Ook de Xref Compare functie, waarmee je twee versies van een externe referentie (xref) kunt vergelijken zonder je huidige tekening te verlaten, onderstreept de focus van AutoCAD op efficiëntie en samenwerking.

AutoCAD 2024 bouwt voort op deze fundamenten met verbeterde 3D-modellering en visualisatietools, zoals solid, surface, en mesh modeling, evenals geavanceerde navigatiehulpmiddelen voor 3D-weergave om je ontwerp vanuit elke hoek te presenteren. De integratie van cloud rendering biedt de mogelijkheid om 3D-modellen online te renderen, zonder de verwerkingskracht of schijfruimte van je lokale computer te gebruiken.

De AutoCAD Web App en Google Drive Integration zijn echte gamechangers, waardoor je DWG-bestanden direct in de AutoCAD-webapp kunt openen en bewerken met je Autodesk ID, en zo de deur opent voor ongekende mobiliteit en flexibiliteit. Deze functies benadrukken de verschuiving van AutoCAD naar een meer verbonden en toegankelijke ontwerpomgeving, waarbij samenwerking en toegankelijkheid centraal staan.

De evolutie van AutoCAD door de jaren heen

AutoCAD heeft sinds de introductie in 1982 een lange weg afgelegd, waarbij het de manier waarop professionals werken in de wereld van geo-informatie, architectuur, engineering en bouw aanzienlijk heeft getransformeerd. Het begon als een desktopapplicatie op microcomputers met interne grafische controllers, wat destijds een revolutie was. In de loop der jaren heeft AutoDesk voortdurend nieuwe en verbeterde versies van AutoCAD uitgebracht, elk met nieuwe functies en mogelijkheden die de lat hoger legden voor wat mogelijk is in CAD-software.

Een belangrijk keerpunt in de evolutie van AutoCAD was de introductie van 3D-modellering, waardoor gebruikers complexe vormen konden creëren en visualiseren. Dit opende de deur naar geavanceerdere ontwerpmogelijkheden en verbeterde de manier waarop projecten werden voorgesteld en gerealiseerd. Met de tijd kwam ook de integratie van internettechnologieën, waardoor gebruikers hun bestanden en werk gemakkelijker konden delen en samenwerken aan projecten, ongeacht hun fysieke locatie.

Recentere updates hebben zich gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring en het stroomlijnen van het ontwerpproces, met functies zoals geavanceerde gereedschappen voor datalinkering, dynamische blokken, en de mogelijkheid om rechtstreeks samen te werken via de cloud. AutoCAD 2021 en latere versies markeren de voortdurende inzet van Autodesk om te voldoen aan de behoeften van moderne ontwerpers, met functies zoals de Drawing History die inzicht geeft in de evolutie van tekeningen en Xref Compare, waardoor verschillen tussen versies van tekeningen gemakkelijk te identificeren zijn.

De adaptatie aan nieuwe technologieën, zoals mobiele apps en webapplicaties, toont aan hoe AutoCAD zich blijft aanpassen aan de veranderende behoeften van de industrie. Met de AutoCAD web en mobiele apps, kunnen gebruikers nu overal en op elk apparaat toegang krijgen tot hun projecten, wat de productiviteit en flexibiliteit verder verhoogt.

Door de jaren heen heeft AutoCAD zich niet alleen aangepast aan de veranderende technologie en behoeften van gebruikers maar heeft het ook de standaard gezet voor wat mogelijk is in CAD-software. Het blijft een essentieel hulpmiddel voor professionals in een breed scala aan disciplines, waardoor ze de grenzen van hun creativiteit en technische mogelijkheden kunnen verleggen.

Belang van AutoCAD 2D in de hedendaagse technische ontwerpprocessen

In de kern van hedendaagse technische ontwerpprocessen staat AutoCAD 2D als een onmisbaar hulpmiddel dat zowel precisie als efficiëntie biedt. De software, ontwikkeld door Autodesk, maakt het mogelijk om met uiterste nauwkeurigheid lijnen en vormen te tekenen, waarbij aanpassingen en detailtoevoegingen eenvoudig uitgevoerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat elk ontwerp precies voldoet aan de gewenste specificaties.

Een van de grootste voordelen van het werken met AutoCAD 2D is de verbeterde organisatie. Het biedt tools voor het netjes houden van tekeningen, het toevoegen van metingen en labels, en het gebruik van templates en layouts voor het snel creëren van standaardontwerpen. Dit draagt bij aan een verhoogde productiviteit door het mogelijk maken van het hergebruiken van ontwerpelementen en het efficiënt samenwerken aan dezelfde tekening.

Het belang van AutoCAD 2D strekt zich uit tot verschillende toepassingen, waaronder architecturale plattegronden, technische tekeningen, interieurontwerp en landschapsontwerp. Het stelt ontwerpers in staat om een speciale ordening van ramen, deuren en ruimtes vast te leggen en biedt de precisie die nodig is voor technische tekeningen, van productassemblages tot ingenieurslayouts.

Verder benadrukken gebruikerservaringen de veelzijdigheid en efficiĂ«ntie van AutoCAD, waarbij het gebruikt wordt voor een breed scala aan ontwerpprocessen, van gebouwontwerp tot de finale interieurdetails. Het is niet alleen een hulpmiddel voor het creĂ«ren van blauwdrukken; AutoCAD’s 2D CAD-software is van onschatbare waarde voor architecten, ingenieurs, ontwerpers en tekenaars, met branche-specifieke toolsets voor het visualiseren van concepten en het simuleren van ontwerpen.

Dus, terwijl de digitale ontwerpwereld steeds meer richting 3D-modellering en -visualisatie evolueert, blijft AutoCAD 2D een fundament vormen voor het ontwerpen, met voordelen die essentieel zijn voor het realiseren van technisch nauwkeurige en gestructureerde projecten.

Wat je Zult Leren in de Cursus AutoCAD 2D Update

Nieuwste functies en technieken in AutoCAD (LT)

AutoCAD LT 2023 heeft verschillende nieuwe functies en verbeteringen geïntroduceerd die de efficiëntie en samenwerking binnen het ontwerpproces verder verbeteren. Enkele van de opvallende updates omvatten verbeteringen aan de Sheet Set Manager voor de cloud, waardoor het eenvoudiger wordt om sheet sets te maken en te beheren in Autodesk Docs. Dit vergemakkelijkt de samenwerking doordat gebruikers sheet sets sneller kunnen openen vanuit Autodesk Docs en deze efficiënter met teamleden kunnen delen.

Een andere significante toevoeging is de Performance Analyzer, die gebruikers helpt te diagnosticeren welke bewerkingen binnen AutoCAD mogelijk traag of onresponsief lijken. Met deze tool kunnen gebruikers een rapport genereren om beter te begrijpen waarom bepaalde bewerkingen, zoals het openen van AutoCAD of een tekening, langzamer kunnen zijn. Dit is een exclusieve functie voor AutoCAD-abonnees en is bedoeld om gebruikers te helpen hun werkprocessen te optimaliseren.

AutoCAD 2023 introduceert ook de Autodesk Assistant in beta, die AI-gestuurde zelfservice en ondersteuningsopties biedt binnen AutoCAD. Gebruikers kunnen chatten met een supportagent, oplossingen vinden voor productvragen of een supportcase creëren, allemaal binnen de AutoCAD-omgeving. Deze assistent is momenteel alleen beschikbaar in de VS voor gebruikers van de Engelse versie van AutoCAD 2023 en 2023.1.

Deze updates zijn een weerspiegeling van de inzet van Autodesk om het ontwerpproces te automatiseren en de samenwerking te verbeteren. Met functies zoals Markup Import en Markup Assist, kunnen gebruikers automatisch feedback in hun tekeningen importeren en integreren, waardoor de kans op fouten wordt verkleind en tijd wordt bespaard. Bovendien biedt de LISP API in de AutoCAD webapp gebruikers de mogelijkheid om hun AutoCAD-ervaring aan te passen en repetitieve processen te automatiseren, ongeacht waar ze zijn.

Voor meer details over deze functies en updates kun je de officiële release notes van AutoCAD LT 2023 en AutoCAD 2023 bekijken, evenals aanvullende informatie over de prestatieverbeteringen en nieuwe ondersteuningsopties die beschikbaar zijn gemaakt.

Praktijkoefeningen voor het toepassen van de nieuwste updates

AutoCAD LT 2023 biedt diverse nieuwe functies en verbeteringen, zoals de mogelijkheid om traces te creĂ«ren op desktop en bij te dragen aan traces gemaakt door anderen, objecten of blokken binnen een specifiek gebied te tellen, en verbeteringen in zwevende tekenvensters. Daarnaast is er een nieuwe grafische engine voor een betere weergave op high-end GPU’s en verbeteringen in de Sheet Set Manager voor Autodesk Docs. Deze updates bieden praktische oefenkansen om de nieuwste technieken efficiĂ«nt toe te passen in jouw ontwerpprocessen.

Voor het effectief benutten van de nieuwste functies in AutoCAD LT 2023, zoals verbeteringen aan de Sheet Set Manager voor de web en de uitgebreide Trace-functie, is het aan te raden om praktijkoefeningen te doorlopen. Deze oefeningen kunnen helpen om de efficiĂ«ntie en precisie van je ontwerpprocessen te vergroten. Het gaat erom deze updates in realistische scenario’s toe te passen, waarbij je bijvoorbeeld leert hoe je traces kunt creĂ«ren en bewerken, objecten kunt tellen binnen een specifiek gebied, en hoe je met de nieuwe grafische engine de weergave van je ontwerpen op high-end GPUs kunt verbeteren. Het verkennen van deze oefeningen biedt de kans om de volledige potentie van de software te ontgrendelen en je workflow te optimaliseren. Voor meer diepgaande informatie en tutorials, bekijk de officiĂ«le AutoCAD LT 2023 handleiding op Autodesk’s website.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus AutoCAD 2D Update?

Onze AutoCAD 2D Update cursus biedt een unieke combinatie van deskundige begeleiding, actuele inhoud, en een praktijkgerichte leeromgeving. Door te kiezen voor onze cursus, profiteer je van:

 • Kleine groepen: Persoonlijke aandacht staat centraal om jouw leerproces te optimaliseren.
 • Ervaring met de nieuwste versie: Je werkt met de meest actuele versie van AutoCAD, waardoor je direct de nieuwste functies en technieken leert toepassen.
 • Praktijkgerichte oefeningen: Onze cursus legt de nadruk op het direct toepassen van je kennis in de praktijk, met oefeningen die reflecteren wat je in de echte wereld tegenkomt.

Deze cursus is speciaal ontworpen voor professionals die hun vaardigheden willen aanscherpen en up-to-date willen blijven met de laatste ontwikkelingen binnen AutoCAD. Of je nu je bestaande kennis wilt opfrissen of nieuwe technieken wilt meester maken, onze cursus biedt de tools en ondersteuning die je nodig hebt om te slagen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €695,- Excl. btw

  €695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursusdag begint met een korte presentatie waarin de nieuwste functies worden besproken. Hierna gaat u zelf aan de slag met deze nieuwe functies aan de hand van verschillende praktijkoefeningen. Ook is er ruimte voor vragen over specifieke toepassingen van de update binnen uw eigen functie.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Gebruik maken van de meest recente functies binnen AutoCAD
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over AutoCAD 2D Update

  In deze cursus leer je over de nieuwste functies en updates van AutoCAD 2D, inclusief praktijkoefeningen en tips voor efficiënter gebruik.

  Deze cursus is ideaal voor zowel startende als ervaren geo-professionals die hun kennis van AutoCAD willen opfrissen, alsook voor omscholers en bedrijven die hun medewerkers willen bijscholen.

  Basiskennis van AutoCAD is vereist, en het is aanbevolen dat je ervaring hebt met versie 2009 of later.

  Het is een tweedaagse cursus, ontworpen om een diepgaand inzicht te bieden zonder veel tijd in beslag te nemen.

  Ja, na afronding van de cursus kun je een CAD-certificering behalen, wat waardevol is voor je professionele ontwikkeling.

  Terwijl de basis cursus zich richt op de grondbeginselen van AutoCAD 2D, focust de updatecursus op de nieuwste functies en geavanceerde technieken.

  Ja, onze cursussen zijn zo opgezet dat er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht en begeleiding.

  De cursus behandelt de laatste technieken en toevoegingen in AutoCAD 2D, met een focus op praktische toepasbaarheid.

  Ja, het is mogelijk om de cursus online te volgen via Google Meet, waarbij je dezelfde interactieve ervaring hebt als in een fysieke klas.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen per e-mail, en er is ook een optie voor 1-op-1 online support voor verdere praktische hulp.