Platform voor starters in de geosector
200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,
50 trainees, omscholers, specialisten en docenten
Leslocaties: Apeldoorn, Virtueel(online), In company
Cursus en opleiding: Leergang GIS
De leergang GIS duurt 3 dagen en kost € 1695,- excl. BTW.
Omschrijving GIS cursus
In deze leergang GIS leert u omgaan met belangrijkste Geo-ICT toepassingen zoals QGIS en FME Desktop.
Inhoud
Omdat geografische informatie dankzij de technische ontwikkelingen voor iedereen binnen handbereik komt, krijgen Geo-ICT toepassingen een strategische functie voor diverse sectoren.
Het gaat om object-georiënteerde 2D en 3D informatie waardoor het ook is uit te wisselen en te koppelen met allerlei andere informatie. U leert omgaan met deze toepassingen in deze leergang.
Na deze leergang ontvangt u het Leergang GIS certificaat van Geo-ICT Training Center, Nederland.
Dagindeling
Dag 1: Intro QGIS
Deze dag krijgt u een compleet overzicht van het pakket. De hele gebruikersinterface wordt doorlopen zodat u daar al snel de weg in weet. De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van QGIS, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, visualiseren geodata, tekst labels, thematische presentaties, uitwisseling met andere systemen zoals Office, gebruik van Nationaal Geo Register en andere Catalogue Services, Ontsluiten WMS services en gebruik publieke WMS en Tiling services, zoeken en opvragen alfanumerieke gegevens, PDOK, Openstreet Maps. Op een goed gevulde GIS database kunnen diverse queries en analyses losgelaten worden. Dat is de kracht van GIS. Analyses doen en de resultaten visualiseren. In deze dag krijgt u kennis van en inzicht in het structureren van ruimtelijke informatie in rastermodellen en vectormodellen.
Dag 2: QGIS Analyse en Muteren
Aan de hand verschillende vraagstukken en praktijktoepassingen wordt duidelijk gemaakt hoe GIS analyses kunnen bijdragen aan het verstrekken of verkrijgen van informatie over ruimtelijke vraagstukken. De cursist oefent met overlay analyses en bufferanalyses, en nabijheidsanalyses. Verder leert u bestaande geometrie te muteren en nieuwe geometrie in te tekenen. U maakt kaartlagen aan en u tekent zelf objecten. Zo leert u CAD bestanden in te lezen en lijnen over te kopiëren in een GIS laag waarmee u vervolgens GIS objecten gaat creëren. Aan deze GIS objecten leert u dan administratieve data te koppelen. Ook leert u (bulk) mutaties te doen op GIS objecten. Zo bouwt u uit andere bronnen een GIS-bestand op. Het opslaan van GIS data in een database zoals PostGreSQL komt hierbij ook aan de orde.
Dag 3: Intro FME
Tijdens de introductie bekijken we de interface van FME Desktop. Met behulp van de juiste reader lezen we eerst de gewenste data in. U maakt met behulp van het aparte desktopcomponent FME data inspector een eerste verkenning van de geometrie en attributen van de objecten. Zo leren we de data kennen en kunnen we bepalen welke transformers we nodig hebben om eventuele data transformaties uit te voeren. Een selectie van de belangrijkste transformers worden behandeld waaronder de: Tester, AttributeManager, PointonAreaOverlayer, Sorter en de FeatureMerger. Met verschillende opdrachten leert u op een interactieve manier uw eerste vertalingen te ontwerpen.

- Inschrijven
Leerdoelen
- Deze cursus is geschikt voor mensen die met GIS willen gaan werken
- U hebt verstand van diverse GIS programma’s en kunt hier zelfstandig mee werken
- U weet welke geo-informatie er allemaal als is en hoe u het kunt gebruiken in grote projecten