AutoCAD voor MicroStation kenners

CAD

CAD

Deze cursus AutoCAD voor MicroStation kenner is geschikt voor mensen die oudere versies van AutoCAD, MicroStation of een ander CAD-pakket reeds goed kennen, maar nu veel te maken hebben met de nieuwste versies van AutoCAD.

Cursusduur: 2 dagen
0
2 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Cursus AutoCAD voor MicroStation kenners

In de wereld van ontwerp en engineering is het essentieel om tools te hebben die niet alleen krachtig en veelzijdig zijn, maar ook de precisie bieden die nodig is om je visies tot leven te brengen. AutoCAD, een toonaangevende software in Computer-Aided Design (CAD), biedt deze kwaliteiten en meer, waardoor professionals in verschillende sectoren, van architectuur tot productontwerp, hun projecten met ongekende efficiëntie en nauwkeurigheid kunnen realiseren. Als je bekend bent met MicroStation, een ander krachtig CAD-programma, zul je ontdekken dat overstappen naar AutoCAD je een nieuwe reeks tools en mogelijkheden biedt die je ontwerp- en tekencapaciteiten naar een hoger niveau tillen.

De nieuwste versies van AutoCAD brengen een schat aan verbeteringen en nieuwe features die specifiek zijn ontworpen om het werk van ontwerpers en engineers te vergemakkelijken. Van verbeterde DWG-vergelijkingen tot geavanceerde block-paletten en cloudopslag-opties, AutoCAD stelt je in staat om je werk overal en altijd te benaderen en te delen. Wat AutoCAD echt onderscheidt, is zijn vermogen om zowel 2D-tekeningen als 3D-modellen met precisie te creëren, een essentiële vaardigheid in vandaag de dag’s snel evoluerende ontwerpomgevingen.

De overgang van MicroStation naar AutoCAD kan in het begin uitdagend lijken, vooral vanwege de verschillen in interface en commando’s. Echter, met de juiste begeleiding en training, zoals de cursus AutoCAD voor MicroStation kenners aangeboden door Geo-ICT, kun je deze overgang soepel en efficiënt maken. Deze cursus is speciaal ontworpen voor professionals zoals jij, die al basiskennis hebben van MicroStation en hun vaardigheden willen uitbreiden met AutoCAD. Door te focussen op de verschillen tussen de twee softwarepakketten, helpt deze cursus je snel op weg met AutoCAD, van de basiscommando’s tot meer geavanceerde functies.

Een van de sleutelaspecten van AutoCAD die je zult leren waarderen, is de veelzijdigheid in het werken met geo-informatie en geodata, cruciaal voor projecten in de bouw, stadsplanning en vele andere velden. De cursus behandelt hoe je deze gegevens efficiënt kunt integreren en manipuleren in je AutoCAD-projecten, waardoor je een voorsprong krijgt in je professionele werk.

De Basis van AutoCAD

Het betreden van de wereld van AutoCAD kan in het begin ontmoedigend lijken, vooral als je de overstap maakt vanuit een ander CAD-programma zoals MicroStation. Echter, het beheersen van de basis van AutoCAD legt een solide fundament voor alles wat je daarna wilt ontwerpen of creëren. Het begint allemaal met het vertrouwd raken met de gebruikersinterface, die zorgvuldig is ontworpen om toegang te bieden tot alle essentiële gereedschappen die je nodig hebt met minimale inspanning. Of het nu gaat om het tekenen van lijnen, cirkels, of het uitvoeren van complexere taken zoals het bewerken van objecten, AutoCAD biedt een intuïtieve manier om je ideeën tot uitdrukking te brengen.

Een van de eerste dingen die je zult leren in de cursus AutoCAD voor MicroStation kenners is het navigeren door de tabblad-gestuurde lintinterface van AutoCAD. Deze interface stelt je in staat snel toegang te krijgen tot een breed scala aan commando’s en functies, georganiseerd in logische groepen. Het Snelle Toegangswerkbalk, direct boven het lint, biedt snelle toegang tot veelgebruikte acties zoals Nieuw, Open, Opslaan, Printen, en Ongedaan maken. Deze essentiële tools zorgen ervoor dat je efficiënt kunt werken, zonder tijd te verliezen aan het zoeken naar de juiste commando’s.

Voor degenen die nieuw zijn in AutoCAD, of die hun kennis willen opfrissen, omvat de cursus een grondige verkenning van de basiscommando’s en tekengereedschappen. Je leert hoe je eenvoudige geometrie creëert met behulp van lijnen en cirkels, evenals hoe je nauwkeurigheid en precisie in je tekeningen brengt door gebruik te maken van de snap- en gridfuncties. Het begrijpen en toepassen van deze basisbeginselen is cruciaal voor iedereen die wil excelleren in het gebruik van AutoCAD, of je nu werkt aan een klein persoonlijk project of deel uitmaakt van een groter professioneel ontwerpteam.

Een ander belangrijk aspect dat in de cursus wordt benadrukt, is het belang van lagen en objecteigenschappen. Door objecten aan verschillende lagen toe te wijzen, kun je je tekeningen organiseren en beheren op een manier die zowel logisch als efficiënt is. Dit is vooral belangrijk wanneer je werkt met complexe projecten die veel verschillende elementen bevatten. Je zult ook leren hoe je met blokken en symbolen kunt werken, wat essentieel is voor het hergebruiken van gemeenschappelijke elementen in je tekeningen, waardoor je tijd bespaart en consistentie bevordert.

Door je te verdiepen in de basis van AutoCAD, met een focus op de specifieke behoeften en ervaringen van MicroStation-gebruikers, biedt deze cursus de perfecte springplank om je vaardigheden en vertrouwen in het gebruik van AutoCAD te vergroten. Met deze kennis en vaardigheden zul je in staat zijn om geo-informatie en geodata met grotere precisie en effectiviteit in je projecten te integreren, wat onmisbaar is in de hedendaagse ontwerp- en planningsdisciplines.

Verschillen tussen AutoCAD en MicroStation

Bij het overwegen van de overstap van MicroStation naar AutoCAD, is het belangrijk om de sleutelverschillen tussen deze twee krachtige CAD-softwarepakketten te begrijpen. Hoewel beide programma’s ontworpen zijn om professionals te ondersteunen bij het creëren van nauwkeurige en gedetailleerde ontwerpen, zijn er enkele onderscheidende kenmerken en functionaliteiten die ze van elkaar scheiden, wat invloed kan hebben op jouw keuze afhankelijk van je specifieke behoeften en projectvereisten.

Een opvallend verschil is dat AutoCAD bijzonder sterk is in het ondersteunen van 2D-tekeningen en 3D-modelvorming, met een breed scala aan tools die ontworpen zijn voor precisie en flexibiliteit. Dit maakt het ideaal voor architectuur, engineering, en constructieprojecten waarbij gedetailleerde plannen en modellen essentieel zijn. MicroStation, daarentegen, blinkt uit in het bieden van krachtige 3D-visualisatie en renderingcapaciteiten, wat het een uitstekende keuze maakt voor projecten die vereisen dat ontwerpen tot leven komen met realistische details en texturen.

Een ander belangrijk verschil is de beschikbaarheid van een dedicated mobiele app voor AutoCAD-gebruikers, waardoor je de vrijheid hebt om onderweg aan projecten te werken en toegang te hebben tot je ontwerpen, waar je ook bent. Dit in tegenstelling tot MicroStation, dat geen vergelijkbare mobiele toepassing biedt, wat een beperking kan zijn voor professionals die behoefte hebben aan flexibiliteit in hun werkprocessen.

Wat de ondersteuning betreft, biedt AutoCAD een breed scala aan contact- en ondersteuningsopties, waaronder online forums, tutorials en helpdocumentatie, die gemakkelijk toegankelijk zijn voor gebruikers die hulp nodig hebben bij het navigeren door de software. MicroStation biedt ook ondersteuning, maar gebruikers kunnen vinden dat de opties en middelen beperkter zijn in vergelijking met wat beschikbaar is voor AutoCAD-gebruikers.

Deze verschillen weerspiegelen de unieke sterke punten en toepassingen van elke software, en benadrukken het belang van het kiezen van het gereedschap dat het beste past bij jouw projectvereisten en werkstijl. Of je nu de voorkeur geeft aan de uitgebreide teken- en modelleringsmogelijkheden van AutoCAD, of de geavanceerde visualisatie- en renderingtools van MicroStation, beide programma’s bieden krachtige oplossingen die kunnen helpen om je ontwerp- en engineeringprojecten naar een hoger niveau te tillen.

In de cursus AutoCAD voor MicroStation kenners aangeboden door Geo-ICT, zul je een diepgaand inzicht krijgen in deze verschillen, waardoor je een weloverwogen beslissing kunt nemen over de overstap en hoe je de unieke functies van AutoCAD kunt benutten om je werkprocessen te verbeteren en je ontwerpmogelijkheden uit te breiden.

Wat ga je leren in de Cursus AutoCAD voor MicroStation Kenners

Overstap naar AutoCAD

De overstap naar AutoCAD vanuit MicroStation is een stap die zowel spannend als uitdagend kan zijn. Het vereist niet alleen het aanleren van nieuwe softwarefunctionaliteiten, maar ook het aanpassen van je denkwijze aan de manier waarop AutoCAD werkt. Deze transitie kan echter soepeler verlopen dan je misschien denkt, met de juiste middelen en een duidelijk pad voor opleiding en ontwikkeling.

Een van de eerste stappen in dit proces is het begrijpen van de fundamentele verschillen tussen AutoCAD en MicroStation. Zoals eerder besproken, bieden beide programma’s unieke sterke punten die ze geschikt maken voor verschillende soorten projecten. Door deze verschillen te kennen, kun je beter inschatten welke aanpassingen je moet maken in je werkwijze en hoe je de krachtige functies van AutoCAD optimaal kunt benutten voor jouw specifieke behoeften.

Een belangrijk aspect van de overstap is het leren denken in de ‘AutoCAD manier’, wat inhoudt dat je leert hoe je effectief gebruik kunt maken van de tools en commando’s die AutoCAD uniek maken. Dit omvat het aanpassen aan de gebruikersinterface van AutoCAD, het verkennen van de teken- en modelleringsgereedschappen, en het begrijpen van de best practices voor het werken met lagen, blokken, en andere essentiële elementen van een project.

Om de overstap zo soepel mogelijk te maken, biedt Geo-ICT een cursus speciaal ontworpen voor MicroStation-gebruikers die willen leren werken met AutoCAD. Deze cursus is gericht op het opbouwen van een solide basis in AutoCAD door middel van een combinatie van theoretische lessen en praktische oefeningen. Je zult ontdekken hoe je je bestaande kennis van MicroStation kunt gebruiken als een springplank naar het efficiënt beheersen van AutoCAD, waardoor je in staat bent om je projecten met grotere precisie en flexibiliteit uit te voeren.

Bovendien zal de cursus je leren hoe je geo-informatie en geodata effectief kunt integreren in je AutoCAD-projecten, een vaardigheid die van onschatbare waarde is in veel gebieden van ontwerp en planning. Of je nu werkt aan architectonische tekeningen, engineeringplannen, of stadsplanningsprojecten, de kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens deze cursus zullen je helpen om je werk naar een hoger niveau te tillen.

AutoCAD 2D Basis en Meer

Bij het aanleren van AutoCAD, is het essentieel om te beginnen met een stevige basis in de 2D-tekenfuncties van de software, voordat je overgaat naar de meer complexe 3D-modellering en andere geavanceerde functies. AutoCAD’s 2D-tekencapaciteiten zijn ongeëvenaard in de industrie, en bieden gebruikers een ongekende controle en precisie bij het ontwerpen van alles van eenvoudige schetsen tot complexe technische tekeningen.

De basis van 2D-tekenen in AutoCAD omvat het leren van hoe te werken met de tekencommando’s zoals lijn, cirkel, boog, en rechthoek, evenals het begrijpen van hoe je nauwkeurige afmetingen en schalen kunt toepassen op je tekeningen. Je leert ook over het gebruik van lagen om je ontwerpen te organiseren, wat cruciaal is voor het beheren van complexe tekeningen met meerdere elementen.

Een ander belangrijk aspect van AutoCAD 2D dat je zult verkennen, is het gebruik van blokken en attributen, waardoor je efficiënter kunt werken door herbruikbare componenten in je tekeningen op te nemen. Dit niet alleen bespaart tijd maar zorgt ook voor consistentie over verschillende projecten heen.

Naast de basis, gaat de cursus AutoCAD voor MicroStation kenners aangeboden door Geo-ICT verder met het onderwijzen van meer geavanceerde 2D-functies en technieken. Deze omvatten het werken met uitgebreide geometrische constructies, dynamische blokken, en geavanceerde tekenhulpmiddelen die je vermogen om nauwkeurige en gedetailleerde technische tekeningen te maken, verder verbeteren.

Het begrijpen van de annotatiefuncties van AutoCAD, zoals tekst, afmetingen, en arceringen, is een ander kritisch onderdeel van de cursus. Deze functies stellen je in staat om duidelijke en begrijpelijke tekeningen te produceren die gemakkelijk kunnen worden geïnterpreteerd door anderen, wat essentieel is voor succesvolle projecten en samenwerkingen.

Door de combinatie van de basisbeginselen en geavanceerde technieken van 2D-tekenen in AutoCAD, zul je een uitgebreide set vaardigheden ontwikkelen die je in staat stellen om elk ontwerpproject met vertrouwen aan te gaan. Of je nu werkt aan architecturale plattegronden, engineering schema’s, of elk ander type technische tekening, de kennis die je opdoet in deze cursus zal een waardevol instrument zijn in je professionele toolkit.

Waarom kiezen voor onze Cursus AutoCAD voor MicroStation Kenners?

De keuze voor een opleidingsinstituut is een belangrijke stap in je professionele ontwikkeling. Bij Geo-ICT begrijpen we dit en bieden we een cursus AutoCAD voor MicroStation kenners aan die speciaal is ontworpen om je niet alleen de technische kennis en vaardigheden te bieden die je nodig hebt om succesvol over te stappen en te werken met AutoCAD, maar ook om je een ervaring te geven die je carrière naar een hoger niveau tilt. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de juiste keuze voor jou is:

 • Deskundige Instructeurs: Onze instructeurs zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook uitgebreide ervaring in het lesgeven en toepassen van AutoCAD in professionele omgevingen. Zij begrijpen de uitdagingen van het overstappen van MicroStation naar AutoCAD en zijn er om je door elke stap te begeleiden.
 • Praktijkgerichte Leerervaring: Wij geloven in leren door te doen. Onze cursus is ontworpen om je hands-on ervaring te bieden met AutoCAD, waardoor je niet alleen leert over de functies en mogelijkheden, maar deze ook daadwerkelijk toepast op realistische projectscenario’s.
 • Gepersonaliseerde Aandacht: Met kleine klasgroottes zorgen we ervoor dat je de persoonlijke aandacht krijgt die je nodig hebt om je vragen beantwoord te krijgen en de hulp te krijgen die je nodig hebt om succesvol te zijn.

Waarom onze cursus uniek is:

 • Diepgaande Kennisoverdracht: We duiken dieper in zowel de basis als de geavanceerde aspecten van AutoCAD, waardoor je een grondig begrip krijgt van de software.
 • Focus op Geo-Informatie en Geodata: Gezien onze expertise, leggen we een bijzondere nadruk op hoe AutoCAD kan worden gebruikt voor projecten die betrekking hebben op geo-informatie en geodata.
 • Na de Cursus Ondersteuning: Onze toewijding aan jouw succes stopt niet wanneer de cursus eindigt. We bieden na de cursus ondersteuning om je te helpen bij eventuele uitdagingen die je tegenkomt.

Door te kiezen voor onze cursus, investeer je niet alleen in het leren van een nieuwe software, maar ook in een ervaring die je voorbereidt op succes in een breed scala aan projecten en industrieën. Of je nu werkt aan bouwkundige tekeningen, stedelijke planning of landschapsontwerp, de vaardigheden die je opdoet, zullen een waardevolle aanvulling zijn op je professionele toolkit.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €795,- Excl. btw

  €795,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Op de eerste dag wordt AutoCAD vergeleken met MicroStation. AutoCAD lijkt in een aantal opzichten op MicroStation maar de terminologie en opzet wijkt af. Denk hierbij aan verschillen in muisbedieningen, de interface commando’s en selecteren, Door inzicht te krijgen in deze verschillen wordt het veel gemakkelijker om de overstap naar AutoCAD te maken. Vervolgens maakt de cursist een start met verschillende oefeningen om al enkele basisfuncties van AutoCAD te leren kennen.

  Dag 2

  Op dag 2 gaan we door met de belangrijkste basisfuncties van AutoCAD onder de knie krijgen, aan de hand van diverse oefeningen. Aan het einde van de cursusdag kan de cursist net zo goed met AutoCAD werken als met Microstation.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Begrijpen van de AutoCAD interface en basiscommando’s
  • Omgaan met AutoCAD tekeningstructuur:
  • Efficiënt Gebruik van tekentechnieken en tools
  • Toepassen van Annotaties en Plotten van Tekeningen:
  • Migreren van MicroStation naar AutoCAD
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over AutoCAD voor MicroStation kenners

  In deze cursus leer je de overstap maken van MicroStation naar AutoCAD, inclusief de nieuwste versies en functies van AutoCAD, de taal van AutoCAD, en de uitwisseling tussen verschillende softwarepakketten.

  Ja, basiskennis van MicroStation is vereist om deel te nemen aan deze cursus. Dit zorgt ervoor dat je de verschillen en overeenkomsten tussen MicroStation en AutoCAD effectief kunt begrijpen.

  De cursus duurt twee dagen en is ontworpen om intensieve persoonlijke aandacht te bieden, zodat elke deelnemer de stof volledig kan begrijpen en toepassen.

  Ja, de cursus omvat uitgebreide training in het gebruik van de AutoCAD-interface en de verschillende commando’s, wat essentieel is voor effectief werken met de software.

  Ja, na het voltooien van deze cursus kun je je inschrijven voor aanvullende cursussen zoals AutoCAD 2D Basis en andere CAD-gerelateerde certificeringsprogramma’s.

  In de cursus worden de belangrijkste verschillen tussen AutoCAD en MicroStation behandeld, zoals verschillen in muisbedieningen, interface commando’s, en selectiemethoden. Dit helpt cursisten om gemakkelijker de overstap naar AutoCAD te maken.

  De cursus gaat in op de unieke functies van AutoCAD in vergelijking met andere CAD-pakketten zoals MicroStation, en bespreekt welke functies AutoCAD heeft die andere pakketten niet hebben, en vice versa.

  De cursus behandelt de mogelijkheden van uitwisseling tussen verschillende CAD-pakketten, waardoor cursisten leren hoe ze effectief kunnen werken met meerdere systemen.

  Op de eerste dag wordt AutoCAD vergeleken met MicroStation, en cursisten beginnen met oefeningen om basisfuncties van AutoCAD te leren kennen.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail. Voor praktische problemen kun je gebruik maken van Online Support voor 1-op-1 maatwerk les.