AutoCAD 2D Snel aan de slag

CAD

CAD

In deze cursus leert u alle basisfuncties van AutoCAD 2D kennen. Het gehele interface wordt behandeld. Tijdens de cursus doet u beperkt oefeningen het gaat er vooral om de functies te leren kennen. U wordt daarmee goed op weg geholpen en u kunt de volgende dag op uw werkplek verder leren door diverse 2D tekeningen te maken.

Cursusduur: 2 dagen
4.3
27

Gegeven door:

o.a. Stefan Smit, Maarten Wouters

Introductie tot AutoCAD

AutoCAD, een revolutionaire software ontwikkeld door Autodesk, staat bekend om zijn krachtige teken- en ontwerpfunctionaliteiten in zowel 2D als 3D omgevingen. Deze software wordt breed toegepast in diverse sectoren zoals architectuur, engineering, en productontwerp, waar precisie en efficiëntie van cruciaal belang zijn. AutoCAD stelt professionals en creatievelingen in staat om hun ideeën met nauwkeurigheid tot leven te brengen, van complexe technische tekeningen tot artistieke ontwerpen.

Bij Geo-ICT richt de cursus “AutoCAD 2D Snel aan de slag” zich op beginners zonder eerdere ervaring in AutoCAD, om hen een grondige introductie te geven tot de essentiĂ«le functies en mogelijkheden van het programma. De cursus, gespreid over twee dagen, is opgezet om cursisten niet alleen te voorzien van theoretische kennis maar hen vooral praktisch aan de slag te laten gaan. Door middel van zorgvuldig samengestelde oefeningen, ontwikkeld door experts in het veld krijgen deelnemers de kans om direct toepasbare vaardigheden te ontwikkelen.

Het programma omvat een breed scala aan onderwerpen, van de basis van het tekenen met lijnen tot complexere bewerkingen zoals rotatie, verplaatsing, en schaalaanpassingen. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het effectief gebruiken van tekenhulpen, zoals objectsnaps, grids en dynamic input, om het tekenproces te vereenvoudigen en te versnellen. Belangrijk is de praktische benadering, waarbij cursisten leren door te doen, ondersteund door video’s en aanvullend materiaal dat inzicht geeft in de werking van specifieke functies.

De cursus benadrukt het belang van het begrijpen van de AutoCAD interface en hoe je deze naar je hand kunt zetten, wat essentieel is voor het efficiënt construeren van tekeningen. Aan het eind van de cursus zijn deelnemers bekend met het maken van opgemaakte tekeningen die klaar zijn voor plotting en printen, inclusief werken in paperspace om tekeningen op schaal te zetten.

Let op: Dit is een 2-daags durende cursus, als je een Autodesk Certificaat wil halen zul je de 3-daagse “Cursus: AutoCAD 2D Basis” moeten volgen waarbij je ook het certificaat zal behalen.

De basis van 2D en 3D tekeningen

In de wereld van digitale ontwerp- en tekentools neemt AutoCAD een prominente plaats in. Dit programma, ontwikkeld door Autodesk, maakt het mogelijk om gedetailleerde 2D-tekeningen en driedimensionale modellen met een ongekende precisie te creĂ«ren. De basis van het werken met AutoCAD ligt in het begrijpen van hoe deze twee dimensionale werelden – 2D en 3D – elkaar aanvullen en versterken in het ontwerpproces.

De 2D-tekenfuncties van AutoCAD zijn essentieel voor het nauwkeurig uitzetten van plattegronden, technische schema’s, en ontwerpen die de basis vormen voor elk project. Hier leer je werken met verschillende teken- en bewerkingsfuncties, zoals het tekenen van lijnen, cirkels, en andere vormen, evenals het aanpassen daarvan door te rotateren, verplaatsen, of schalen. Deze functies zijn cruciaal voor het opstellen van nauwkeurige en gedetailleerde ontwerpen.

In aanvulling op de 2D-mogelijkheden, biedt AutoCAD ook uitgebreide tools voor 3D-modellering, waarmee je je ontwerpen naar een hoger niveau kunt tillen. Van eenvoudige geometrische figuren tot complexe organische vormen, AutoCAD stelt gebruikers in staat om hun creativiteit de vrije loop te laten en realistische, driedimensionale representaties van hun ideeën te maken. Deze vaardigheden zijn vooral waardevol in velden als architectuur en productontwerp, waar een grondig begrip van zowel ruimte als vorm essentieel is.

De cursus “AutoCAD 2D Snel aan de slag” bij Geo-ICT biedt een solide fundament in beide aspecten van AutoCAD. Door de focus te leggen op praktijkgerichte oefeningen, voorzien door deskundigen zoals Robert de Nier, en het gebruik van aanvullend materiaal en video’s, worden cursisten uitgerust met de kennis en vaardigheden om zowel 2D-tekeningen als 3D-modellen te construeren en aan te passen. Dit omvat het leren werken met de AutoCAD interface, het toepassen van tekenhulpen zoals objects snaps en grids, en het verkennen van de krachtige bewerkingsfuncties die AutoCAD te bieden heeft.

Eerste stappen in AutoCAD voor beginners

Het beginnen met AutoCAD kan overweldigend lijken voor beginners, maar met de juiste aanpak en begeleiding, kan iedereen de basis onder de knie krijgen en snel aan de slag gaan met het creëren van eigen ontwerpen. AutoCAD, bekend om zijn vermogen om gedetailleerde en nauwkeurige tekeningen te produceren, is een onmisbare tool in vele technische en ontwerpgerichte velden. Het programma biedt een breed scala aan functionaliteiten, van eenvoudige lijntekeningen tot complexe 3D-modellen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor professionals en hobbyisten.

De cursus “AutoCAD 2D Snel aan de slag” bij Geo-ICT biedt een gestructureerde inleiding tot deze software, speciaal ontworpen voor beginners. Op de eerste dag van de cursus wordt een algemene introductie gegeven tot de interface van AutoCAD, met een focus op het vinden van je weg binnen het programma. Belangrijk is dat cursisten vertrouwd raken met de instellingen en opties die beschikbaar zijn, wat hen in staat stelt de werkomgeving aan te passen aan hun specifieke behoeften.

Een essentiĂ«le vaardigheid die in de cursus wordt behandeld, is het tekenen van lijnen, de basis van elk AutoCAD-ontwerp. Cursisten leren werken met relatieve en absolute coördinaten, en hoe ze een functie kunnen starten via de ribbon of met commando’s. Deze kennis vormt het fundament voor verder leren en is cruciaal voor het succesvol uitvoeren van toekomstige projecten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het selecteren en verwijderen van objecten, waarbij verschillende selectiemethodes worden geĂŻntroduceerd, zoals window- en crossing selectie.

Naarmate de cursus vordert, worden cursisten verder meegenomen door de diverse bewerkingsfuncties die AutoCAD te bieden heeft. Hierbij wordt geleerd hoe objecten kunnen worden geroteerd, verplaatst, en geschaald, evenals het gebruik van tekenhulpen zoals objectsnaps, grids, en dynamic input voor een efficiënter tekenproces.

De aanpak van Geo-ICT in deze cursus is sterk praktijkgericht, met een nadruk op het leren door te doen. Cursisten worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan oefeningen en projecten die tijdens de cursus worden aangeboden, waardoor ze waardevolle ervaring opdoen die direct toepasbaar is in hun werk of studie. De combinatie van deskundige instructies, praktische oefeningen, en de ondersteuning van aanvullend materiaal en video’s, maakt deze cursus de ideale start voor iedereen die wil beginnen met het ontdekken van AutoCAD.

Met de juiste basis, ondersteund door de kennis en vaardigheden die tijdens de “AutoCAD 2D Snel aan de slag” cursus worden ontwikkeld, zullen beginners zich snel comfortabel voelen bij het gebruiken van AutoCAD. Ze zullen in staat zijn om hun ideeĂ«n en ontwerpen tot leven te brengen, met de precisie en flexibiliteit die AutoCAD als tool biedt.

Wat ga je leren in de Cursus AutoCAD 2D Snel aan de slag

Van basis tekenfuncties tot geavanceerd bewerken

AutoCAD, een ongeëvenaarde tool in de wereld van design en engineering, biedt gebruikers een diepgaande suite van functies die variëren van eenvoudige lijntekeningen tot complexe 3D-modellen en bewerkingen. Beginnend met basis tekenfuncties zoals het tekenen van lijnen, cirkels, en rechthoeken, biedt AutoCAD een solide fundament waarop nieuwe gebruikers kunnen bouwen. Deze basisfuncties zijn cruciaal; ze vormen de ruggengraat van elke tekening en elk ontwerp dat binnen AutoCAD wordt gecreëerd.

De cursus “AutoCAD 2D Snel aan de slag” bij Geo-ICT neemt beginners mee op een leerzame reis van deze basis tot aan geavanceerde bewerkingstechnieken. Het curriculum is ontworpen om cursisten niet alleen vertrouwd te maken met het tekenen en modificeren van objecten, maar ook met het geavanceerd bewerken van deze objecten. Technieken zoals rotatie, verplaatsing, en schaalverandering worden uitgebreid behandeld, samen met meer geavanceerde functies zoals het werken met lagen, het toevoegen van teksten en maten, en het optimaliseren van de tekenomgeving voor efficiĂ«ntie en productiviteit.

Een belangrijk aspect van de cursus is de praktische benadering, waarbij cursisten hands-on ervaring opdoen door middel van oefeningen die speciaal zijn ontwikkeld om hun vaardigheden te versterken. Deze oefeningen, aangevuld met materiaal van ervaren professionals zoals Robert de Nier en ondersteund door video-uitleg, zorgen ervoor dat de cursisten niet alleen de theorie begrijpen, maar deze ook kunnen toepassen in echte projecten.

Het aanpassen van de werkruimte, het begrijpen van de AutoCAD-interface, en het effectief gebruiken van tekenhulpmiddelen zoals objectsnaps en grids zijn verder essentiële vaardigheden die de cursus behandelt. Deze vaardigheden stellen gebruikers in staat hun workflow te optimaliseren en hun efficiëntie binnen AutoCAD te verhogen.

De overgang van basis tekenfuncties naar geavanceerd bewerken in AutoCAD kan aanvankelijk uitdagend lijken, maar met de juiste begeleiding en oefening wordt het een haalbare en lonende onderneming. De “AutoCAD 2D Snel aan de slag” cursus bij Geo-ICT is specifiek ontworpen om cursisten door dit leerproces te loodsen, hen te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om met vertrouwen te werken binnen AutoCAD, en hen te inspireren tot het verkennen van de uitgebreide mogelijkheden die deze software biedt.

Praktijkgerichte oefeningen voor directe toepassing

Een cruciaal onderdeel van de “AutoCAD 2D Snel aan de slag” cursus bij Geo-ICT is de nadruk op praktijkgerichte oefeningen. Deze oefeningen zijn ontworpen om de overgang van theorie naar praktijk soepel en effectief te maken, waardoor cursisten de kans krijgen om hun nieuw verworven vaardigheden direct toe te passen. Dit hands-on aspect van de cursus zorgt ervoor dat de deelnemers niet alleen kennis opdoen, maar deze ook kunnen integreren in hun workflow, waardoor de leerervaring aanzienlijk wordt verrijkt.

Vanaf dag Ă©Ă©n worden cursisten ondergedompeld in een reeks oefeningen die variĂ«ren van basislijntekeningen tot complexere taken zoals het opmaken van tekeningen en het werken in Paperspace. Deze oefeningen, aangevuld met aanvullend materiaal en video’s van ervaren professionals zoals Robert de Nier, zorgen ervoor dat cursisten een diepgaand begrip ontwikkelen van hoe AutoCAD in verschillende scenario’s kan worden toegepast.

Een van de sleutelaspecten van deze praktijkgerichte benadering is de mogelijkheid voor cursisten om te leren door directe interactie met de software. Door zelf te ervaren hoe functies werken en deze toe te passen op daadwerkelijke projecten, bouwen de deelnemers vertrouwen op in hun capaciteiten en worden ze gestimuleerd om te experimenteren en de grenzen van hun creativiteit te verleggen. Dit proces wordt ondersteund door de docenten van Geo-ICT, die gedetailleerde uitleg geven over elke functie en opdracht, waardoor een grondig begrip van elke stap wordt gewaarborgd.

Bovendien biedt de cursus de mogelijkheid om te werken met real-life projecten, waarbij cursisten worden aangemoedigd om tekeningen en modellen te creëren die relevant zijn voor hun interessegebieden of professionele velden. Dit aspect van de cursus is vooral waardevol omdat het de toepasbaarheid van AutoCAD in diverse disciplines benadrukt, van architectuur en engineering tot design en beyond.

De “AutoCAD 2D Snel aan de slag” cursus bij Geo-ICT is dus niet alleen een introductie tot de technische aspecten van AutoCAD, maar ook een springplank naar het effectief inzetten van deze vaardigheden in de praktijk. Door de combinatie van expertinstructie, praktijkgerichte oefeningen en directe toepassing, worden cursisten klaargestoomd om AutoCAD te gebruiken als een krachtige tool in hun professionele of persoonlijke projecten, met vertrouwen en creativiteit.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus AutoCAD 2D Snel aan de slag?

Het kiezen van de juiste cursus voor het leren of verbeteren van je AutoCAD-vaardigheden is een beslissing die je toekomstige projecten en mogelijkheden kan vormgeven. Onze “AutoCAD 2D Snel aan de slag” cursus bij Geo-ICT onderscheidt zich door een aantal unieke kenmerken die ontworpen zijn om je niet alleen kennis te laten maken met AutoCAD, maar je ook te voorzien van de vaardigheden om met vertrouwen en efficiĂ«ntie te werken. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de perfecte keuze is:

 • Deskundige Instructeurs: Onze cursus wordt gegeven door ervaren professionals, waaronder materiaal ontwikkeld door Robert de Nier. Dit zorgt ervoor dat je leert van experts met uitgebreide kennis en praktijkervaring.
 • Praktijkgerichte Benadering: Wij geloven dat leren door te doen de meest effectieve manier is om nieuwe vaardigheden te verwerven. Onze cursus bevat een scala aan oefeningen en projecten die je in staat stellen om de theorie direct toe te passen, waardoor je leerervaring wordt verdiept en verrijkt.
 • Flexibele Leeromgeving: Wij bieden een leeromgeving die is aangepast aan de behoeften van onze cursisten. Dit omvat toegang tot aanvullende materialen en video’s, evenals de mogelijkheid om vragen te stellen en directe feedback te ontvangen van de instructeurs.
 • Toegang tot Aanvullend Materiaal: Naast de standaardcursusmaterialen krijg je ook toegang tot extra bronnen, zoals het oefeningendictaat van Geo-ICT en relevante video’s. Deze materialen bieden extra ondersteuning en verdieping van de cursusinhoud.
 • Direct Toepasbare Vaardigheden: De focus van onze cursus ligt op het bieden van vaardigheden die direct toepasbaar zijn in je eigen projecten of werk. Dit betekent dat je aan het einde van de cursus in staat bent om zelfstandig aan de slag te gaan met AutoCAD, met een solide basis en vertrouwen in je capaciteiten.

Hieronder enkele specifieke voordelen die je kunt verwachten:

 • Grondig Begrip van AutoCAD’s Interface: Je leert navigeren binnen de software, waardoor je efficiĂ«nter kunt werken aan je projecten.
 • Beheersing van Tekenen en Bewerken: Van basislijnen tot complexe bewerkingen, je ontwikkelt een diepgaand inzicht in teken- en bewerkingstools.
 • Praktische Ervaring met Real-life Projecten: Door te werken aan projecten die dicht bij jouw interesse of vakgebied liggen, kun je de opgedane kennis direct in de praktijk brengen.

De combinatie van deze elementen maakt onze “AutoCAD 2D Snel aan de slag” cursus bij Geo-ICT een uitstekende keuze voor iedereen die zijn AutoCAD-vaardigheden wil ontwikkelen of verbeteren. Met de steun van onze deskundige instructeurs en een curriculum dat is ontworpen om je te voorzien van praktijkgerichte vaardigheden, ben je goed uitgerust om de mogelijkheden die AutoCAD biedt, volledig te benutten.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €695,- Excl. btw

  €695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Op de eerste dag gaat u kennis maken met AutoCAD, alle basis teken- en bewerkingsfuncties en de verschillende manieren waarop u deze uit kunt voeren.

  Deze dag staat in het teken van:

  • Kennismaken met de AutoCAD omgeving;
  • Bekend worden met de instellingen (eenheden, interface, tekenhulpen, etc.);
  • Bekend worden met de commandoregel en het werken met commando’s;
  • Alle standaard teken- en bewerkingsfunctionaliteiten;
  • Gebruik maken van de tekenhulpen(object snaps, dynamic input, grid, etc.).

  Als je voorafgaande aan de cursus vast wilt oefenen kun je de trial van AutoCAD downloaden.

  Dag 2

  Dag 2 begint met een stukje herhaling van de eerste dag op het geheugen weer even op te frissen. Daarna gaan we tekeningen opmaken zodat ze met alle maten en op schaal kunnen worden geplot.

  Na deze dag kunt u:

  • Maten aanduiden zoals lengte, radius en hoeken;
  • Tekeningen opmaken en op schaal zetten in de paperspace;
  • Plotten en printen van de tekeningen.
  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist is bekend met de AutoCAD omgeving en instellingen;
  • De cursist kan werken alle teken- en bewerkingsfuncties en bijbehorende tekenhulpen;
  • De cursist kan werken met de commando’s;
  • De cursist kan tekeningen opmaken met maten en teksten;
  • De cursist kan werken in de paperspace (op schaal zetten, plotten en printen);

  Trainers

  Stefan Smit

  Geodesie, Drones, Remote Sensing
  4.2    
  31 beoordelingen
  92 studenten gingen je voor

  Maarten Wouters

  AutoCAD, MicroStation, Revit
  4.4    
  11 beoordelingen
  47 studenten gingen je voor

  Floris van der Weel

  Autocad, Geostruct
  4    
  13 beoordelingen
  18 studenten gingen je voor


  Anoniem

  2 maanden geleden

  Anoniem

  2 maanden geleden

  Anoniem

  2 maanden geleden

  Anoniem

  6 maanden geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over AutoCAD 2D Snel aan de slag

  In deze tweedaagse cursus leer je de basis van het tekenen in AutoCAD, inclusief het maken van 2D tekeningen, objecten modificeren, en het gebruik van tekenhulpen zoals objectsnaps en grids.

  Ja, deze cursus is ideaal voor beginners. We beginnen met de basisprincipes van AutoCAD en bouwen van daaruit op, zodat je snel aan de slag kunt met 2D tekeningen.

  Je leert essentiële vaardigheden zoals het opmaken van tekeningen, het toevoegen van teksten en maten, en het plotten en printen van je werk in Paperspace.

  De cursus biedt gedetailleerde instructies over het roteren, verplaatsen en schalen van objecten, zodat je volledige controle hebt over je tekeningen.

  Ja, we behandelen uitgebreid het gebruik van tekenhulpen zoals objectsnaps, grids en dynamic input om je tekenproces te vergemakkelijken en te versnellen.

  De cursus duurt twee dagen en is zeer praktisch ingesteld, zodat je veel hands-on ervaring opdoet met AutoCAD.

  De cursus richt zich op het vertrouwd raken met de AutoCAD-omgeving en instellingen, het beheersen van alle teken- en bewerkingsfuncties en bijbehorende tekenhulpen, het werken met commando’s, het opmaken van tekeningen met maten en teksten, en het werken in de paperspace.

  Deze cursus is speciaal ontworpen voor personen zonder ervaring met AutoCAD, waarbij de focus ligt op het efficiënt construeren van tekeningen en het praktisch bezig zijn met AutoCAD.

  Je leert verschillende objecten tekenen, zoals lijnen, cirkels, bogen, rechthoeken en driehoeken, en hoe je deze objecten kunt modificeren.

  De cursus behandelt technieken zoals verwijderen, roteren, verplaatsen, schalen, spiegelen, en meer, om je tekeningen te perfectioneren.